Liczba wyników: 2614
Woda stanowi podstawowy składnik wszystkich żywych organizmów i bez niej nie byłoby życia na naszej planecie. Tymczasem, jak alarmują naukowcy, przez ostanie 25 lat ilość wody pitnej na jednego mieszkańca Ziemi spadła o 26%. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aż 2,1 mld ludzi na świecie nie ma do niej dostępu w miejscu swojego zamieszkania, a ponad dwa razy więcej pozbawionych jest odpowiednich warunków sanitarnych.
Temperatura za oknem spada, spowalnia także nasz metabolizm. Równowaga zostałaby zachowana gdybyśmy w porze zimowej mogli, tak jak nasi przodkowie, zwolnić nieco tempo – krócej pracować, więcej wypoczywać i poświęcić czas na przyjemności. Dziś nieliczni z nas mogą sobie na to pozwolić, dlatego tak ważna jest rola diety, aby utrzymać wewnętrzny spokój i poprawić samopoczucie.
Bez względu na wiek nasze samopoczucie zależy w dużej mierze od ilości i jakości światła. W przypadku seniorów wpływ oświetlenia domowego ma jeszcze większe znaczenie. Dlaczego?
Trądzik nie chce zejść, na skórze pojawiają się dziwne plamy i do tego swędzi? Nie wpadaj w panikę, to nie tajemnicza choroba, a możliwe, że skutek… stresu. Życie w ciągłym napięciu obniża odporność, nasila objawy astmy, zaostrza przebieg chorób autoagresywnych, bywa przyczyną problemów sercowo-naczyniowych i trawiennych. Dlaczego nie miałoby to dotyczyć skóry? Coraz więcej badań potwierdza tę zależność, odnajdując związek między nadmiernym obciążeniem psychicznym, a m.in. łuszczycą, łysieniem, trądzikiem różowatym czy atopowym zapaleniem skóry.
Kurkumina, składnik przyprawy curry, który odpowiada za jej żółty kolor, poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodną formą zaburzeń poznawczych związanych z wiekiem, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskim w Los Angeles.
Upływ czasu sam w sobie zostawia na skórze ślady. Wraz z biegiem kolejnych lat skóra traci elastyczność, nawilżenie i gęstość, co staje się widoczne w postaci linii, załamań, czy bruzd. Do pewnego stopnia można ten proces wyhamowywać. Sprawdź co robić, by wizualne starzenie się było nieco wolniejsze.
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.
Węglowodany powinny stanowić źródło 45 do 65 proc. dziennie przyjmowanych kalorii, tymczasem często ograniczamy ich ilość w diecie, ponieważ składniki te są uważane za winowajców w przybieraniu na wadze. Trzeba zaś wiedzieć, że nadmierne zmniejszenie dawki weglowodanów wiąże się z zaburzeniami pracy organizmu, co staje się widoczne w kilku charakaterystycznych objawach.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Dla uczonych nie ma tematów tabu. Właśnie zajeli się analizą sposobu formowania się gazów w jelitach - wynaleźli kapsułkę, która pozwoli na monitorowanie procesu kształtowania się gazów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami