Liczba wyników: 12219
Starsze kobiety, które jedzą duże ilości tłuszczu zawartego w smażonych potrawach i wypiekach, narażone są na większe ryzyko udaru mózgu niż panie, które stosują dietę niskotłuszczową.
Jeszcze 100 lat temu zdiagnozowana cukrzyca, oznaczała śmierć chorego. Dziś ta choroba zmieniła wyraźnie swoje oblicze. Chcesz zapoznać się z historią diabetologii? Odwiedź pierwsze w Polsce Wirtualne Muzeum Cukrzycy, które otworzyło swoje podwoje w związku z nadchodzącym Światowym Dniem Walki z Cukrzycą, przypadającym 14 listopada. To nietypowe muzeum prezentuje archiwalne zdjęcia i publikacje związane z cukrzycą i życiem diabetyków.
Ogórki są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw na świecie. Nie bez powodu. Stanowią źródło ważnych składników odżywczych, produkt o dobrych efektach dla zdrowia i wyglądu oraz niezbędny składnik wielu smacznych potraw. Przejrzyj poniższą listę, a z pewnością zechcesz wzbogacić swoje menu o to warzywo.
Próbujesz się uśmiechać w stresujących sytuacjach? Poczujesz się od tego jeszcze gorzej.
Rak sromu należy do rzadkich nowotworów, a przy tym trudnych do zdiagnozowania. Przypadki zachorowań notuje się u kobiet po 65. roku życia, czasem jednak zdarza się, że wykrywa się go u młodszych pań. Wciąż niewiele wiemy na temat tego nowotworu. Odpowiedzią na ten stan rzeczy jest program „Jestem przy Tobie”, którego celem jest dostarczenie wiedzy i wsparcia paniom cierpiącym na nowotwory narządów rodnych.
Zwykle mówi się o szkodliwych skutkach zażywania leków. Powszechnie można usłyszeć, że farmaceutyk „na jedno pomoże, a na drugie zaszkodzi". W przypadku niektórych medykamentów i chorób tak w istocie się zdarza, ale okazuje się, że część popularnych leków może pomóc w zapobieganiu lub osłabianiu rozmaitych dolegliwości.
Joga pomaga pacjentom z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc.
Otoczenie, w jakim jesz, wpływa na wagę. Taki wniosek płynie z badania dotyczącego związku pomiędzy codziennymi zwyczajami rodzinnych posiłków i BMI u 190 rodziców i 148 dzieci.
Amerykańskie badania wykazały, że zmniejszenie obwodu talii i jedzenie mniejszej ilości przetworzonych produktów może pomóc w zapobieganiu chorobom nerek.
Osoby z łuszczycą są bardziej podatne na niewydolność serca. Ryzyko jest tym wyższe, im bardziej nasilony jest rozwój łuszczycy.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu