Liczba wyników: 12139
Najstarsza osoba na świecie, pani Misao Okawa, 5 marca obchodzi 116 urodziny.
Grasica odgrywa zasadniczą rolę w rozwoju układu immunologicznego, bowiem wytwarza ważne komórki odpornościowe. Jednak stan tego kluczowego organu pogarsza się z wiekiem, a ponadto jest on podatny na uszkodzenia w wyniku transplantacji. Starzejąca się grasica często obniża odporność osób starszych na takie infekcje jak np. grypa, a chorzy poddani przeszczepowi szpiku kostnego, w ramach na przykład leczenia nowotworu krwi, mogą doznać uszkodzenia grasicy, co ma wpływ na układ immunologiczny.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Osoby, które nie jedzą mięsa, cechują się średnio o 7 mm Hg niższym ciśnieniem skurczowym i o 5 mm Hg niższą wartością ciśnienia rozkurczowego.
Bezsenność to nie nocne zaburzenie, ale określony stan mózgu. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzone przez grupę naukowców z Johns Hopkins University.
Dieta bogata w kalorie i węglowodany może spowolnić postęp zwyrodnieniowej choroby śmiertelnej Lou Gehriga.
Philip Seymour Hoffman zmarł na skutek przedawkowania miksu heroiny, kokainy i przepisanych przez doktora lekarstw.
Nowoczesna kosmetologia i medycyna estetyczna proponuje… kompleksowe podnoszenie jakości życia. Nie tylko pod względem wyglądu ale także jak i szeroko pojętej profilaktyki anti-aging.
28 lutego mija 33 rocznica wprowadzenia kartek na mięso i wędliny. Żyliśmy z nimi przez 8 lat - do końca lipca 1989 roku. Wyliczone możliwości nabywcze wyrobów, narzucone przez Radę Ministrów Wojciecha Jaruzelskiego, miały być podstawą równego podziału w społeczeństwie. Reglamentacja była natomiast zaczynem wielu problemów i nielegalnego obrotu mięsem. Dziś statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ok. 70 kg mięsa rocznie, czyli o 20-40 kg więcej niż w czasach PRL-u.
Chipsy, dania z fast foodów, batoniki - aż trzech na czterech Polaków regularnie podjada niezdrowe przekąski. Mimo, że blisko połowa z nas (45 proc.) ma wyrzuty sumienia, a co czwarty Polak chowa się przed bliskimi i przyjaciółmi podjadając tuczące smakołyki, nie mamy na tyle silnej woli, by zmienić te przyzwyczajenia.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu