Liczba wyników: 12716
Światowy Dzień Krwiodawstwa jest corocznym wydarzeniem pod egidą Światowej Organizacji Zdrowia.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Chcesz, by twój umysł działał na „pełnych obrotach"? Zadbaj o serce, radzą eksperci. Nowe badania wskazują, że zły stan zdrowia serca jest związany z osłabieniem zdolności umysłowych.
Dla prawie 90 procent ankietowanych duże lub bardzo duże znacznie ma dawka promieniowania rentgenowskiego, która wykorzystywana jest w czasie badania. Badani przyznali, że prócz dawki promieniowania ważne są dla nich takie kwestie jak ochrona radiologiczna i częstotliwość wykonywania badań RTG – wynika z badania TNS „Polacy o promieniowaniu rentgenowskim”.
Po śmierci Alexandra Imicha tytuł najstarszego mężczyzny na świecie zyskał 111-letni Sakari Momoi z Japonii.
Nowe badania wykazują, że tabletki z likopenem, naturalnym barwnikiem zawartym w pomidorach, są skuteczne w leczeniu chorób serca poprzez przywrócenie funkcji naczyń krwionośnych.
Nowe badania wykazały związek między nagłą śmierci bliskiej osoby i rozwojem takich zaburzeń, jak: mania, pourazowy zespół stresu, depresja.
Kobiety przed menopauzą mają wyższy poziom białka w mózgu związanego z depresją niż młodsze i starsze panie.
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Regularna aktywność fizyczna oraz dieta bogata w ryby pomaga uchronić się przed rakiem jelita grubego.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu