Liczba wyników: 12427
Chętnie otwieramy portfele, gdy ma nam to pomoc lepiej się poczuć. Nie żałujemy grosza na specyfiki, które mają poprawić stan naszego zdrowia, szczególnie teraz, gdy rynek jest nasycony rozmaitymi suplementami na niemal wszelkie dolegliwości. Okazuje się jednak, że łatwo można „wyrzucić pieniądze w błoto" - oferta farmaceutyczna jest szeroka, ale dużo w niej pułapek. Okazuje się, na przykład, że multiwitaminy nie pomagają w ochronie przed nowotworami lub chorobami układu krążenia.
Najpierw długo czekamy na Boże Narodzenie, wybieramy najlepsze produkty i chętnie kontynuujemy świąteczne tradycje kulinarne, a potem uroczyście objadamy się przygotowanymi potrawami. W efekcie po Świętach z przykrością stwierdzamy, że ważymy więcej niż przed nimi. Oto więc kilka wskazówek, jak uniknąć przybrania na wadze podczas okresu bożonarodzeniowego.
Mniej niż połowa pacjentów, którzy tracą wzrok w wyniku rozwoju cukrzycy, została poinformowana przez lekarza o tym, że choroba ta może spowodować uszkodzenie wzroku.
Wystarczy dołączyć do codziennego menu jedną dodatkową porcję artykułów pełnoziarnistych oraz określone owoce i warzywa, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Badania wskazują, że otyłość zwiększa ryzyko chorób nerek.
Wszyscy znamy imbir. Jako przyprawa, ceniony jest przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej. Do Europy trafił wraz z innymi korzennymi przyprawami, tu używano go także jak lekarstwo.
Czy istnieją liczby ważne dla naszego zdrowia? Oczywiście. To wyniki badań okresowych: ciśnienia, cholesterolu, cukru, morfologii i OB. Zbliżający się Nowy Rok sprzyja postanowieniom, zatem warto zadbać o swoje zdrowie i poznać najważniejsze dla siebie liczby, a tym samym sprawdzić w jakiej kondycji jest nasz organizm.
Badanie opublikowane w europejskim wydaniu Journal of Clinical Nutrition, wykazało, że średnio od listopada do stycznia tyjemy około 0,8 kilograma. I tak niezauważenie przybywa nam po kilogramie każdego roku podczas Świąt....
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Osoby starsze borykają się z wieloma problemami, które są dla nich wstydliwe i tym samym sprawiają, że zaczynają się izolować od otoczenia. Jednym z nich są przykre i uciążliwe rany przewlekłe. Niewiele się o nich mówi, a tymczasem problem dotyczy co najmniej 530 tys. osób rocznie (dane Polskiego Towarzystwa Leczenia Ran oraz na podstawie danych porównywalnych z innych krajów Europy). Dlatego tak ważna jest wiedza nie tylko seniorów, ale także ich opiekunów, na temat leczenia ran i zmniejszenia dyskomfortu osób, które cierpią z ich powodu. O tym m.in. mówią eksperci i organizatorzy kampanii „Zdrowi Wiekowi".
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu