Liczba wyników: 12355
Badania wskazują, że otyłość zwiększa ryzyko chorób nerek.
Wszyscy znamy imbir. Jako przyprawa, ceniony jest przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej. Do Europy trafił wraz z innymi korzennymi przyprawami, tu używano go także jak lekarstwo.
Obecnie nie możemy sobie bez niej wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Dzięki choince dopiero nasz dom nabiera świątecznej magii. Tradycyjnie tuż przed wigilią w rodzinnym gronie przystrajamy ją różnego rodzaju ozdobami, od wymyślnych łańcuchów i bombek, po proste cukierki. To pod nią umieszczamy prezenty dla naszych najbliższych. A jaka jest historia tego niezwykkłego drzewka?
Czy istnieją liczby ważne dla naszego zdrowia? Oczywiście. To wyniki badań okresowych: ciśnienia, cholesterolu, cukru, morfologii i OB. Zbliżający się Nowy Rok sprzyja postanowieniom, zatem warto zadbać o swoje zdrowie i poznać najważniejsze dla siebie liczby, a tym samym sprawdzić w jakiej kondycji jest nasz organizm.
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Osoby starsze borykają się z wieloma problemami, które są dla nich wstydliwe i tym samym sprawiają, że zaczynają się izolować od otoczenia. Jednym z nich są przykre i uciążliwe rany przewlekłe. Niewiele się o nich mówi, a tymczasem problem dotyczy co najmniej 530 tys. osób rocznie (dane Polskiego Towarzystwa Leczenia Ran oraz na podstawie danych porównywalnych z innych krajów Europy). Dlatego tak ważna jest wiedza nie tylko seniorów, ale także ich opiekunów, na temat leczenia ran i zmniejszenia dyskomfortu osób, które cierpią z ich powodu. O tym m.in. mówią eksperci i organizatorzy kampanii „Zdrowi Wiekowi".
Dieta bogata w pomidory może chronić kobiety po menopauzie przed rakiem piersi.
Istnieje kilka domowych środków, które mogą pomóc zwalczyć nieprzyjemny zapach stóp.
Spacer po bałtyckiej plaży w grudniu lub styczniu to samo zdrowie. Właśnie teraz morskie powietrze zawiera najwięcej leczniczego aerozolu morskiego czyli mieszaniny dobrych dla naszego organizmu pierwiastków, wody i powietrza.
Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi przyczynia się do rozwoju dny moczanowej. Puryny – substancje zawarte w pokarmach, wzmacniają produkcję tego kwasu w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać pewnej grupy produktów. Co jeść, jeśli zmagamy się z tym schorzeniem podpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu