Liczba wyników: 1807
Podobno od wszystkiego można się uzależnić, a wiele zależy tu od naszej osobowości i pewnych czynników zewnętrznych. Okazuje sie, że opalanie się również może stać się nałogiem.
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Ciężkie przypadki łuszczycy oznaczają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Osoby z najpoważniejszą formą łuszczycy mogą mieć nawet dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci w porównaniu do osób wolnych od tej choroby.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Wzrost może mieć związek z poziomem ryzyka powstawania zakrzepów. Odkryty związek może wynikać z tego, że osoby wyższe mają dłuższe żyły w nogach, a więc więcej jest miejsca, w którym mogą wystąpić problemy.
U wielu mężczyzn po pięćdziesiątce następuje przerost gruczołu krokowego, ale niewielu z nich ma tego świadomość, ponieważ zaburzenie często przebiega bezobjawowo. Jeśli jednak pojawiają się symptomy, warto umieć je rozpoznać i szybko reagować.
Szybkość chodzenia może wskazywać na poziom ryzyka śmierci z powodu chorób serca. Odkryty związek najprawdopodobniej wynika z tego, że szybkość chodu odzwierciedla ogólny stan zdrowia i sprawności fizycznej.
Wątroba odpowiada za wiele przemian zachodzących w ludzkim organizmie. Odbywają się w niej zarówno procesy syntezy, magazynowania i metabolizowania różnych związków, jak też ich detoksykacja. Część z tych związków może być dla niej zabójcza.
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Większość Polaków uważa, że rehabilitacja przeznaczona jest jedynie dla osób niepełnosprawnych – to wniosek z badania opinii przeprowadzonego w ramach kampanii „Otwarcie dla rehabilitacji” . Mimo, że większość dorosłych osób chociaż raz w życiu korzystało z usług rehabilitacyjnych, nadal wiele z nich nie wie, dla kogo przeznaczone są zabiegi fizjoterapeutyczne, a rehabilitację utożsamia zwykle z masażem czy gimnastyką leczniczą.