Liczba wyników: 962
Święta. Czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Siedzimy, rozmawiamy i jemy, jemy, jemy… A wieczorem najpierw nie możemy zasnąć, a potem dręczą nas senne koszmary. Boli żołądek, czasem wątroba, dokuczają mdłości i zgaga. Jak możemy sobie pomóc?
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas - dni wypełnione wspaniałą, rodzinną atmosferą, okazja do spotkania się z bliskimi. Najczęściej zaś życzymy sobie Zdrowych Świąt. Niestety, dla niektórych osób właśnie okres świąteczno-noworoczny jest związany również z pojawieniem się lub nasileniem problemów z przemianą materii, wynikających ze zmiany sposobu żywienia oraz małą w tych dniach aktywnością fizyczną.
Co znaczy migrena, wie tylko ten kto choć raz jej doświadczył. Pozostali podchodzą raczej sceptycznie do tego zagadnienia i często traktują cierpiących na migrenę z przymrużeniem oka lub nawet lekceważeniem.
Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Jego odpowiednie stężenie zapewnia poprawne działanie systemu pokarmowego, krwionośnego oraz mechanizmów, kontrolujących nasz bilans wodny. Zjadamy go więc każdego dnia w codziennych posiłkach, często nie zastanawiając się nad jego rolą i zawartością w naszym organizmie. Dlatego właśnie, niekiedy nadmierna ilość sodu, staje się jedną z przyczyn powstawania takich schorzeń jak niewydolność nerek, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność krążenia.
Serce to pompa doskonała. Tłoczy krew do całego organizmu, dostarczając tkankom składniki odżywcze i tlen. Może bić bez przerwy przez sto lat. Pod warunkiem, że będzie właściwie "karmione".
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Osteoporoza jest podstępną chorobą, bo na ogół przez wiele lat rozwija się bezobjawowo. Zmaga się z nią wielu ludzi na całym świecie, najbardziej jednak narażone są nań osoby powyżej 50 roku życia. Światowa Organizacja zdrowia podaje, że do grupy osteoporozy można zaliczyć aż 30 procent kobiet po okresie menopauzy. Skutki choroby są bardzo poważne, osteoporoza powoduje osłabienie kości do tego stopnia, że stają się kruche, podatne na łamanie- szczególnie zagrożone są tu biodra, kręgosłup, nadgarstki. Rocznie jedna osoba na pięć umiera z powodu złamania biodra. Bardzo ważne jest więc działanie zapobiegające rozwojowi choroby, nie jesteśmy bezradni wobec tego schorzenia, można sprawić, by ryzyko jej wystąpienia było minimalne.
Naukowcy spieszący z pomocą osobom które nie są w stanie znieść reżimu diety opracowali sposób na przedłużenie uczucia sytości po spożyciu posiłku. Zawarty w nich kwas linolenowy pomaga w odchudzaniu, wpływając na uczucie sytości.
Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Wbrew powszechnym przekonaniom, choroba ta nie dotyczy tylko i wyłącznie kobiet w okresie przekwitania, ale także mężczyzn, a nawet młodych ludzi. Według jednej z definicji, schorzenie to charakteryzuje się niską masą kostną, upośledzoną architekturą kości, a to z kolei prowadzi do ich osłabienia i większej podatności na złamania.
Są do siebie bardzo podobni, mają zbliżoną budowę chemiczną i „żyją” w tym samym środowisku – jak to bracia. I jak w bajkach: jeden dobry, drugi zły. Jeden jest źródłem kłopotów ze zdrowiem i groźnych chorób, które mogą doprowadzić człowieka do śmierci. Drugi, dobry (jak to w bajkach i nie tylko) stara się to wszystko jakoś naprawić i zapobiegać zgubnemu wpływowi złego brata. Kim są i gdzie można ich znaleźć? Nie trzeba wcale szukać daleko. Obaj występują we krwi ludzi (oraz zwierząt), nazywają się LDL i HDL.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami