Liczba wyników: 4040
Lawenda wykazuje działanie przeciwgrzybicze, twierdzą uczeni. Fioletowy kwiat od wieków był używany do produkcji mydła, perfum i innych kosmetyków, ostatnio olejek lawendowy zaczęto polecać osobom, które chcą się zrelaksować i mają problemy z zasypianiem. Nowe badania wykazują jednak, że lawenda jest skuteczna także w zupełnie inny sposób - pomaga walczyć z grzybicą atakującą skórę i paznokcie.
Niemal w każdym obszarze neurologii obserwujemy widoczny postęp medycyny. Jednak nadal wielu chorych i lekarzy czeka na nowe terapie, które ułatwią pacjentom życie z chorobą. O tym, dlaczego choroby neurologiczne stają się coraz większym wyzwaniem, w jakich obszarach neurologii dokonał się w ostatnich latach postęp i na co czekają pacjenci, opowiada prof. Jarosław Sławek, Prezes Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.
Gdy nadchodzi lato, wielu z nas ochoczo przystępuje do planowania wakacji i kompletowania plażowej garderoby. By dobrze czuć się we własnym ciele wykupujemy karnety na siłownie i przechodzimy na diety. Przygotowując nowe menu popełniamy jednak szereg błędów, jak choćby całkowita eliminacja tłuszczów z potraw. Jak zatem rozsądnie skomponować codzienne menu? O przepisie na idealną dietę opowiada specjalista psychodietetyki Kamila Koziara-Głośna.
Nowe technologie nie tylko ułatwiają codzienne życie, ale i w wielu przypadkach mogą się przyczynić do poprawy jakości życia. Trudno wyobrazić sobie bez nich współczesną medycynę czy opiekę nad chorymi. Mogą też mieć doskonałe zastosowanie w profilaktyce różnych chorób i ich diagnozie - na pewno przydają się w walce z demencją. Dzięki grze video można szybciej zdiagnozować otępienie.
Nawet u 20 proc. osób cierpiących na nowotwory wyniszczenie organizmu spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Niedożywienie diagnozuje się u 30 do nawet 90 proc. pacjentów, których dotyczy ta choroba. W ferworze nieustannie prowadzonych badań nad nowymi terapiami i ciągłego czekania na nowe leki przeciwnowotworowe, zapominamy o tym, co już istnieje, a ma ogromne znaczenie w procesie leczenia – prawidłowym odżywieniu organizmu.
Nowe badania nad związkiem między śmiertelnością a sposobem odżywiania się wykazały, że jedzenie zdrowej żywności nawet w podeszłym wieku może znacznie zwiększyć długość życia. Jak twierdzą uczeni, osoby starsze, które często sięgają po owoce, warzywa, drób, niskotłuszczowe przetwory mleczne i produkty pełnoziarniste, żyją średnio 10 lat dłużej niż ci, którzy jedzą mniej zdrowej żywności tego rodzaju.
Na 24 marca zaplanowano start ogólnoeuropejskiej kampanii „Tydzień z Internetem”, której celem jest pokazanie, w jaki sposób nowe technologie mogą być pomocne w znalezieniu pracy lub planowaniu przyszłości zawodowej. Akcja adresowana jest do osób, które wezmą udział w spotkaniach zorganizowanych przez biblioteki, szkoły, domy kultury czy pracownie komputerowe biorące udział w kampanii.
Podobnie jak jagody dziesięć lat temu, teraz granat został ogłoszony „super-jedzeniem". Niedawno przeprowadzona seria badań wykazała różne korzyści zdrowotne uzyskiwane dzięki jedzeniu granatów. Nowe testy przeprowadzone przez dr Emada Al-Dujaili z Queen Margaret University w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że wspomniany owoc pomaga również zmniejszyć fizjologiczne objawy stresu.
Wiosna to czas porządków - w domu, ogrodzie, ale i we własnym organizmie. Kiedy robi się cieplej, chętniej decydujemy na treningi , zabiegi pielęgnacyjne, etc. Wiosną pojawiają się też nowe propozycje firm kosmetycznych - warto być „na bieżąco" z nowymi ofertami - być może znajduje się wśród nich preparat, który spełni pokładane w nim nadzieje na poprawę wyglądu.
Proces starzenia się ma związek ze stałym spadkiem zdolności mózgu do obrony przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Ale nowe badania dowiodło, że związki zawarte m. in. w takich owocach, jak jagody, truskawki oraz jagody acai, nie tylko pomagają w utrzymaniu mózgu „w dobrej formie", ale mają wpływ na odwrócenie szkodliwych skutków starzenia się.