Liczba wyników: 18259
Wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowia kości. Poza tym jest również niezbędny dla zachowania funkcji mięśni i nerwów oraz uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się wapń, by móc wzbogacić o nie swoją dietę.
Choć trudno o wspólny mianownik dla tak wielu kultur, jednym z nich może być zwyczaj picia herbaty. Przedstawiamy więc krótki przewodnik ze wskazówkami dotyczącymi preferencji poszczególnych narodów w odniesieniu do herbaty. Jak wiadomo - co kraj to obyczaj.
Według meteorologów sierpień zapowiada się bardzo słonecznie, ale tylko dla tych, którzy spędzą wakacje w jednym ze śródziemnomorskich kurortów lub wybiorą się do gorącego Egiptu. Nad Polskim morzem też w końcu aświeci słońce i przestanie padać... przez 6 dni. Pogoda w Polsce w tym roku nie rozpieszcza wczasowiczów.
Większość z nas, gdy odczuwa ból, automatycznie zażywa popularne leki przeciwbólowe dostępne bez recepty. Czasami jednak takie farmaceutyki zamiast pomóc, mogą zaszkodzić. Zanim więc sięgniemy po garść tabletek, zastanówmy się jak inaczej skutecznie pozbyć się bólu.
Rak nerki to siódmy najczęściej występujący nowotwór wśród mężczyzn, niewiele rzadszy wśród kobiet. Jego wykrycie jest sporym wyzwaniem. Nowotwór nie daje specyficznych objawów, przez co pacjenci nie są świadomi rozwoju choroby, aż do późnego stadium nowotworu.
Zimą, kiedy brakuje w naszej diecie świeżych warzyw i owoców, warto sięgnąć po smaczne i zdrowe soki z warzyw i owoców. Dla osób starszych szczególnie warte polecenia są te wyciśnięte z pospolitych, ale wciąż niedocenianych buraków i ogórków oraz kiszonej kapusty.
Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Luty i marzec to miesiące, w których notuje się najwięcej zachorowań na grypę. Powszechne stają się także przeziębienia, które choć mniej groźne, mogą trwać nawet do 10 dni. Czy możemy w jakiś sposób zmniejszyć ryzyko choroby? Tak! W dodatku niektóre sposoby są bardzo proste.
Jesień - plucha i niższe temperatury skutecznie zaganiają nas z ciepłą herbatą pod koc, odbierając chęci na jakąkolwiek aktywność fizyczną. Nie powinniśmy jednak się temu poddawać, zwłaszcza że jesień to doskonały moment na rozpoczęcie przygody z marszobiegami! To ciekawa aktywność fizyczna, która zjednuje sobie kolejnych fanów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami