Liczba wyników: 12923
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Chcesz, by twój umysł działał na „pełnych obrotach"? Zadbaj o serce, radzą eksperci. Nowe badania wskazują, że zły stan zdrowia serca jest związany z osłabieniem zdolności umysłowych.
Amerykańscy i francuscy naukowcy odkryli, że im więcej kobieta ma pieprzyków, tym większym cechuje się ryzykiem raka piersi.
Dla prawie 90 procent ankietowanych duże lub bardzo duże znacznie ma dawka promieniowania rentgenowskiego, która wykorzystywana jest w czasie badania. Badani przyznali, że prócz dawki promieniowania ważne są dla nich takie kwestie jak ochrona radiologiczna i częstotliwość wykonywania badań RTG – wynika z badania TNS „Polacy o promieniowaniu rentgenowskim”.
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.
Po śmierci Alexandra Imicha tytuł najstarszego mężczyzny na świecie zyskał 111-letni Sakari Momoi z Japonii.
Nowe badania wykazują, że tabletki z likopenem, naturalnym barwnikiem zawartym w pomidorach, są skuteczne w leczeniu chorób serca poprzez przywrócenie funkcji naczyń krwionośnych.
Nowe badania wykazały związek między nagłą śmierci bliskiej osoby i rozwojem takich zaburzeń, jak: mania, pourazowy zespół stresu, depresja.
Kobiety przed menopauzą mają wyższy poziom białka w mózgu związanego z depresją niż młodsze i starsze panie.
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia