Liczba wyników: 13669
W środę 29 kwietnia o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprezentuje kolejny film z cotygodniowego cyklu Dojrzałe Kino. Tym razem będzie to francuska czarna komedia "Fanka".
Wiosna i lato to najtrudniejszy czas dla uczuleniowców, szczególnie tych którzy cierpią na alergie wziewne. Od wiosennego kwitnienia drzew, po letnie pylenie traw, na wysyp zarodników grzybów i pleśni skończywszy cierpią tysiące osób. Ale właściwie dlaczego?
Kawa zasłynęła jako napój o wielu właściwościach leczniczych, szczególnie może chronić przed chorobami układu krążenia i rakiem. Teraz wykazano, że picie co najmniej dwóch filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko nawrotu raka piersi.
Czerwone i białe, a także różowe. Do tego słodkie lub wytrawne, z wyższej półki albo przyjazne dla portfela. To tak na wstępie, bo jeśli zagłębić się w temat, można się pogubić w ilości określeń ich smaku i aromatu. Dość wymienić tylko kilka pojęć – taniny, potencjał dojrzewania, nota degustacyjna, dekantacja… jak w tym gąszczu ma się poruszać osoba, która nie jest koneserem?
Przekształcenie szpitali samorządowych w spółki niewiele zmieniło na rynku usług leczniczych – twierdzi Najwyższa Izba Kontroli. Wbrew społecznym obawom, nie zlikwidowano oddziałów, nie pogorszyła się też dostępność świadczeń. Ale też wbrew nadziejom, nie skróciły się kolejki do lekarzy. Część szpitali skorzystała jedynie z chwilowego oddłużenia, choć później sytuacja finansowa niektórych wróciła do "normy", czyli do generowania strat.
Grecy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie herbaty rumiankowej zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych tarczycy.
Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce. Nad przyczynami takiego stanu rzeczy zastanawiają się eksperci.
Możliwość zrezygnowania na zawsze z okularów i soczewek w nadziei na lepszy komfort życia to dla wielu kobiet główny powód, dla którego zastanawiają się nad skorzystaniem z laserowej korekcji wzroku.
Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia