Liczba wyników: 950
Natura sama zapewnia nam elementy wzmacniające odporność na infekcje. Trzeba tylko wiedzieć, co wybrać. Jednym z tradycyjnych środków z apteczki babci jest czosnek.
Owoce morza (frutti di mare) - rozmaite zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki, w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za prawdziwe rarytasy.
Około 60 proc. osób cierpi na stres, zaburzenia rytmu serca, stany depresyjne i lękowe. Większość społeczeństwa spotyka się z sytuacjami stresogennymi w pracy i życiu osobistym. Stres, wraz ze złym odżywianiem jest główną przyczyną chronicznego zmęczenia.
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim miesień sercowy i mięśnie szkieletowe. Koenzym Q 10 poprawia odporność organizmu, zwiększa jego siłę fizyczną i wytrzymałość oraz wspomaga leczenie wielu chorób.
Osteoporoza jest podstępną chorobą, bo na ogół przez wiele lat rozwija się bezobjawowo. Zmaga się z nią wielu ludzi na całym świecie, najbardziej jednak narażone są nań osoby powyżej 50 roku życia. Światowa Organizacja zdrowia podaje, że do grupy osteoporozy można zaliczyć aż 30 procent kobiet po okresie menopauzy. Skutki choroby są bardzo poważne, osteoporoza powoduje osłabienie kości do tego stopnia, że stają się kruche, podatne na łamanie- szczególnie zagrożone są tu biodra, kręgosłup, nadgarstki. Rocznie jedna osoba na pięć umiera z powodu złamania biodra. Bardzo ważne jest więc działanie zapobiegające rozwojowi choroby, nie jesteśmy bezradni wobec tego schorzenia, można sprawić, by ryzyko jej wystąpienia było minimalne.
Sposób odżywiania się w krajach zachodnich jest uważany za jeden z istotnych czynników ryzyka raka piersi. Amerykańscy lekarze podejrzewają że jednym z czynników może być duża zawartość tłuszczu oraz niedobór błonnika w pożywieniu.
Starsi mężczyźni i kobiety z niedoborem witaminy D są bardziej narażeni na wielokrotne upadki w niż ich rówieśnicy z właściwym poziomem witaminy D – twierdzą holenderscy naukowcy.
Menopauzą (klimakterium) określa się etap przejściowy w życiu kobiety między wiekiem prokreacyjnym a początkiem starzenia się. Jest to proces naturalny i nieunikniony, a cechuje go dyskomfort, liczne niedogodności, kłopoty zdrowotne. Głównymi objawami klimakterium są: uderzenia gorąca, bóle głowy, uczucie zmęczenia, osłabienie pamięci, zaburzenie rytmu snu, bolesność stawów, kości, osteoporoza. Lista schorzeń wywołanych przez klimakterium jest długa, kobiety mogą jednak przeciwdziałać im z powodzeniem.
Każdy jest narażony na promieniowanie ultrafioletowe emitowane przez Słońce. Niewielka ilość tego promieniowania jest korzystna dla zdrowia, pełni zasadniczą rolę w produkcji witaminy D. Jednakże zbyt długie przebywanie w zasięgu promieni słonecznych może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, najczęściej raka skóry i katarakty.
Jak pokazują przeprowadzone w Hiszpanii badania, śródziemnomorska dieta wzbogacona dodatkowo o orzechy lub oliwę z oliwek ma znacznie lepszy wpływ na serce, niż standardowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami