Liczba wyników: 4020
Starzenie się wywołuje istotne zmiany w mikrobiomie ludzkiego jelita cienkiego, inne niż te spowodowane lekami lub chorobami.
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Popularna klasa leków przeciwcukrzycowych zwana agonistami GLP-1R może chronić diabetyków przed jaskrą.
Insulina to kluczowy hormon w metabolizmie energetycznym i regulacji poziomu cukru we krwi. Jej prawidłowe funkcjonowanie w organizmie może być zaburzone m.in. nadwagą, prowadzącą do mniejszej wrażliwości na insulinę i zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jak odkryli fińscy medycy, częstsze przyjmowanie pozycji stojącej wiąże się z lepszą wrażliwością na insulinę. Wydłużenie dziennego czasu stania może więc pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym.
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
Osoby z rodzinną historią choroby afektywnej dwubiegunowej mogą „starzeć się" szybciej niż pozostali.
Jedno awokado dziennie może pomóc w lepszym dla zdrowia rozłożeniu tłuszczu w organizmie kobiet, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Ograniczenie o 20 proc. ilości cukru w produktach spożywczych i o 40 proc. w napojach może zapobiec niemal 2,5 milionom zdarzeń sercowo-naczyniowych (takich jak udary, zawały serca, zatrzymanie akcji serca), a także zmniejszyć o pół miliona zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 750 tys. przypadki cukrzycy w USA.
Chociaż powszechnie wiadomo, że regularne ćwiczenia fizyczne zmniejszają ryzyko niemal wszystkich chorób przewlekłych, mechanizmy, które odpowiadają za to, nie są do końca jasne. Teraz uczeni z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że korzystne skutki wysiłku fizycznego mogą częściowo wynikać ze zmian w strukturze naszego DNA.
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami