Liczba wyników: 3720
Tradycyjna chińska pasta ziołowa znana jako Xiao Chuan lub XCP może pomóc zmniejszyć zimowe zaostrzenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Pasta jest stosowana w leczeniu trudności z oddychaniem w Chinach od ponad tysiąca lat.
U osób chorych na cukrzycę typu 2 rodzaj białka w diecie nie jest tak ważny, jak całkowita utrata masy ciała.
Ćwiczenia interwałowe o wysokiej intensywności poprawiają funkcjonowanie mózgu u osób starszych nawet przez 5 lat.
Uczeni z Uniwersytetu Illinois w Chicago obalają cztery powszechne mity na temat bezpieczeństwa postu przerywanego, jednej z najpopularniejszych obecnie diet, która umożliwia utratę wagi bez liczenia kalorii.
Osoby, u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy, mogą zmniejszyć długoterminowe ryzyko śmierci i powikłań zdrowotnych związanych z cukrzycą, jeśli dzięki diecie i ćwiczeniom opóźnią wystąpienie cukrzycy o kilka lat.
Zbadano pięć cech osobowości - neurotyczność, ekstrawersję, sumienność, ugodowość i otwartość - oraz ich powiązania ze stanami rozwijającymi się przed demencją, zwanymi motorycznym ryzykiem poznawczym i łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.
Dominujące ekstremalne nawyki żywieniowe obejmujące ograniczanie węglowodanów i tłuszczów wpływają na średnią długość życia.
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Banany i awokado - produkty bogate w potas - mogą pomóc chronić przed patogennym zwapnieniem naczyń, znanym również jako stwardnienie tętnic.
Przedstawiono klarowne dowody na korzyści ze stosowania statyn u pacjentów w podeszłym wieku. Stała terapia statynami skutkuje znacznym względnym zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular diseases, CVD) o 21 proc. u osób w wieku 75-84 lat i 35 proc. u osób w wieku powyżej 85 lat; i to bez większych obaw dotyczących bezpieczeństwa.