Liczba wyników: 4023
Rodzaj jaskry zwany jaskrą normalnego ciśnienia ma związek ze zwiększonym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych i demencji.
Rozmowa z przyjacielem, choćby raz w ciągu dnia, pomaga zwiększyć poczucia szczęścia i obniżyć poziom stresu do końca dnia.
Zakażenie bakterią, która powoduje choroby dziąseł i nieświeży oddech, może zwiększać ryzyko chorób serca.
Dzięki sztucznej inteligencji, która bada geny, będzie można przewidzieć choroby sercowo-naczyniowe, takie jak migotanie przedsionków i niewydolność serca.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Globalnie sprawdzono, w jaki sposób równość płci może mieć związek ze średnią długością życia. Okazało się, że równość przekłada się na to, że zarówno kobiety, jak i mężczyźni żyją dłużej.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
„Prosta siódemka" („Life's simple 7") to siedem czynników, które pomagają zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jakiś czas temu zostały one wskazane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Teraz dodano ósmy - dobry sen.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Co roku upadki powodują wiele urazów u osób starszych i staje się to poważnym problemem zdrowia publicznego. Ludzie chorujący na demencję zaś są dwukrotnie bardziej narażeni na upadek i trzykrotnie bardziej narażeni na poważne urazy związane z upadkiem, takie jak złamania, w porównaniu z osobami bez demencji.