Liczba wyników: 11969
Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka udowodnili to, co większość wiedziała od dawna - sam wygląd jedzenia może pobudzić apetyt.
Szczerze zazdroszczę osobom, które nie czytały książki i nie widziały szwedzkiej ekranizacji, dla nich bowiem przyjemność podczas seansu będzie podwójna.
Kobiety w wieku 65 lat i starsze, które straciły więcej niż 5 centymetrów swojego wcześniejszego wzrostu, mają zwiększone ryzyko złamania kości i przedwczesnej śmierci, mówią amerykańscy naukowcy.
Nie możesz zrzucić nawet kilograma, katując się coraz bardziej ostrymi dietami i wprowadzając drakońskie wyrzeczenia na talerzu? Problemy ze spadkiem wagi mogą być niepokojącym sygnałem dotyczącym naszego stanu zdrowia i kondycji organizmu. Sprawdź, co może być tego przyczyną.
Poprawiła się jakość produktów żywnościowych oferowanych przez sieci handlowe pod własną marką - to wynik kontroli przeprowadzonej w super- i hipermarketach przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. Najlepiej wypadły soki, wody oraz miody. Gorzej – przetwory owocowe i mięsne. Najwięcej uwag wniesiono do jakości środków spożywczych, szczególnie oferowanych w placówkach: E.Leclerc, Kaufland i Polomarket. Zdecydowanie mniej zastrzeżeń wniesiono do sposobu oznakowania wyrobów ‐ w tym zakresie częściej niż w innych placówkach kwestionowano produkty w sklepach Auchan, Lewiatan i Carrefour.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych przez międzynarodową grupę naukowców wykazały, że zażywanie ruchu zarówno w dni robocze, jak i w czasie wolnym od pracy może przyczyniać się do obniżenia ryzyka zawałów serca. Odkrycia różnią się od ustaleń poczynionych w ramach wcześniejszych badań i wskazują, że sprawdza się to tak w przypadku osób żyjących w krajach rozwiniętych, jak i tych rozwijających się.
Zgaga to problem żołądkowy wywołany dostawaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, którego śluzówka nie jest do tego przystosowana i ulega uszkodzeniu. Ddolegliwość jest związana z niezdrowym trybem życia, ale może być także objawem innej choroby.
Na skalę przemysłową produkuje się obecnie ok. 300 olejków eterycznych. Ich właściwości są powszechnie wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z szerokiego zastosowania olejków w produkcji wyrobów kosmetycznych.
Co roku w Polsce diagnozuje się ok. 8000 przypadków chłoniaków. Ryzyko zachorowania na ten nowotwór wzrasta wraz z wiekiem i najczęściej dotyczy osób po 60 roku życia. Dzień Babci i Dzień Dziadka są dobrą okazją do zwrócenia uwagi na zdrowie najbliższych.
Syczysz z bólu, gdy jesz słodki deser, pijesz gorącą kawę lub chrupiesz kwaśne jabłko? To jasne - tak jak większość ludzi na świecie cierpisz na nadwrażliwość zębów. Ta przykra dolegliwość może być jednak leczona.