Liczba wyników: 5016
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na bezsenność. Nieprzespane noce zaś wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Uważa się, że wieczorne spożywanie alkoholu, kofeiny i nikotyny zaburza sen, dokładniej sprawdzono, na ile czynniki te są za to odpowiedzialne.
Terapia związana z problematycznym korzystaniem z mediów społecznościowych może skutecznie poprawiać samopoczucie psychiczne osób z depresją.
Czas inaczej oddziałuje na mózgi kobiet i mężczyzn. Mózg ma tendencję do kurczenia się z wiekiem, u mężczyzn jednak następuje to szybciej niż u kobiet. Co więcej, metabolizm tego organu spowalnia wraz z wiekiem i to także może dziać się odmiennie u mężczyzn i kobiet.
Opieka nad zwierzęciem domowym może pomóc mniej odpornym ludziom radzić sobie ze stresem dnia codziennego. Kiedy jednak właściciel uważa, że jego zwierzak jest ważniejszy niż przyjaciele, może to przyczynić się do nasilenia poczucia samotności.
Powszechnie stosowany lek na cukrzycę, który reguluje poziom cukru we krwi, może też zapobiegać zanikowi i zwłóknieniu mięśni - co z kolei może pomóc osobom starszym szybciej wrócić do zdrowia po urazie lub chorobie.
Kiedy w sypialniach starszych osób przez dwie godziny każdej nocy przez sześć miesięcy unosiła się woń olejków zapachowych, ich wspomnienia uległy poprawie.
Od dawna wiadomo, że ćwiczenia mają korzystny wpływ na reakcję organizmu na stany zapalne. Nie było jednak jasne, dlaczego tak się dzieje. Na Uniwersytecie w Yorku ustalono, że znaczenie ma tu produkcja makrofagów - białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji, leczenie urazów i inne działania będące pierwszą odpowiedzią w organizmie.
Osobowość współmałżonka może mieć duży wpływ na twoją zdolność do powrotu do zdrowia po chorobie.
Regularna aktywność fizyczna może chronić przed osłabieniem funkcji poznawczych zwiazanym z wiekiem, jednak efekt ten zmniejsza się u osób, które się nie wysypiają.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.