Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Skany mózgu wykazały, że niektóre węglowodany wydają się aktywować ośrodki w mózgu ukierunkowane na nagradzanie i odpowiadające tym samym za zwiększenie apetytu.
Aktywność fizyczna przydaje korzyści osobom z cukrzycą nawet wtedy, gdy jest jedyną zmianą w stylu życia.
Przekonania ludzi co do przyczyn otyłości mogą wpływać na ich nawyki żywieniowe i wagę.
Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne (American Medical Association, AMA) wpisało otyłość na oficjalną listę chorób. Obecnie co trzeci Amerykanin cierpi z powodu otyłości.
Śródziemnomorski sposób odżywiania się zyskał rzesze zwolenników, ponieważ oferuje nie tylko szeroką gamę smakowitych dań, ale pomaga ochronić się przed rozmaitymi chorobami, m. in. chorobami serca. Teraz wykazano, że powstrzymuje również starzenie się mózgu.
Odbycie krótkiego spaceru po posiłku może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 u osób starszych. Dzieje się tak dlatego, że przechadzka pomaga w redukcji ryzykownych skoków poziomu cukru we krwi, które występują po napełnieniu żołądka żywnością.
Średnia długość życia wśród mniej wykształconych białych kobiet maleje, podczas gdy ich lepiej wykształcone rówieśniczki mogą liczyć długowieczność, wynika z nowego badania. Kluczowym czynnikiem tego trendu jest bezrobocie, na drugim miejscu zaś plasuje się palenie papierosów.
Małe zmiany w codziennej aktywności fizycznej oraz sposobie odżywiania mogą pomóc dorosłym w Europie zwalczyć otyłość, twierdzi prof. dr James O. Hill ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Kolorado, Denver, USA. Przemawiając na wydarzeniu organizowanym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Substancji Słodzących (ISA) zatytułowanym "Małe zmiany, wielka różnica: Innowacyjne podejście do trwałej redukcji nadwagi" podczas Europejskiego Kongresu Poświęconego Otyłości 2013, profesor Hill stwierdził, że obecna tendencja do skupiania się na jednej przyczynie rosnącego poziomu otyłości jest zbytnim uproszczeniem.
Naukowcy twierdzą, że zmodyfikowane genetycznie odmiany pomidora są bardziej aromatyczne i lepsze dla zdrowia, a także cechują się wyższą trwałością.
Dziś obchodzimy Europejski Dzień Walki z Otyłością. Na tle kontynentu problem nadmiaru kilogramów w naszym kraju nie jest najpilniejszy, ale siła jego oddziaływania rośnie. Eksperci apelują o wzrost świadomości w zakresie niebezpieczeństw związanych z nadwagą i otyłością.