Liczba wyników: 4075
Pieniądze szczęścia nie dają, dotyczy to także wszelkich wartości materialnych: badania pokazują, że ludzie, którzy przywiązują dużą wagę do bogactwa, statusu materialnego i innych tego rodzaju rzeczy, są bardziej przygnębieni, niespokojni i mniej towarzyscy niż pozostali.
Aktywny styl życia oraz jedzenie warzyw i niepalenie papierosów - wszystko to może zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby nerek.
Posiłki zawierające świeże awokado jako substytut przetworzonych węglowodanów mogą znacząco tłumić głód i zwiększać satysfakcję z jedzenia u osób z nadwagą i otyłością.
Jeśli utrata kogoś bliskiego zbiega się z traumą, objawy zespołu stresu pourazowego mogą oznaczać problemy z przejściem procesu żałoby. Pojawia się poczucie trwałego smutku i niezdolność do radzenia sobie nawet przez lata po traumie.
Jeśli słuch pogarsza się w starszym wieku, wzrasta ryzyko demencji i osłabienia funkcji poznawczych. Dotychczas nie było jasne, dlaczego ma to miejsce. Zespół neurologów sprawdził, co dzieje się w mózgu, gdy słuch stopniowo słabnie: jak się okazuje, kluczowe obszary ulegają wówczas reorganizacji, co wpływa na pamięć.
Jak nie dać się pandemii, gdy całkiem dosłownie odbiera ona środki do życia. Co robili aktorzy, gdy zamknięto teatry i na czym polegają "spektakle na wynos". Czy można zachować optymizm i tworzyć nową komedię, gdy świat dosłownie staje na głowie (i to wcale nie w zabawny sposób)?Na te i inne pytania odpowiadają Marzanna Graff i Aleksander Mikołajczak.
Jeśli dbasz o czas dla siebie i spędzasz go w sposób znaczący, to poprawiasz dzięki temu swoje samopoczucie psychiczne i stajesz się też bardziej zaangażowanym pracownikiem.
Utrata pamięci to cecha charakterystyczna choroby Alzheimera. Poprawa pamięci więc i spowolnienie zaburzeń poznawczych wywołanych przez demencję to wyzwanie dla naukowców poszukujących nowych terapii. Teraz na Uniwersytecie w Rochester odkryto, że octan glatirameru, lek obecnie stosowany w leczeniu pacjentów ze stwardnieniem rozsianym (MS), poprawił pamięć u myszy z chorobą Alzheimera.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co osoby młodsze, dzięki zmianie stylu życia. Jak się okazuje, wiek nie jest barierą dla zmniejszenia wagi.
Kiedy kobiety się starzeją, wzrasta u nich ryzyko chorób układu krążenia i przewyższa ono zagrożenie dotyczące mężczyzn, głównie z powodu obniżonego poziomu estrogenów, które regulują funkcje naczyń. Stąd wiele badań koncentruje się na różnych czynnikach ryzyka tych chorób. Jedno z nich sugeruje, że jedzenie w samotności może przyczynić się do zwiększonego prawdopodobieństwa problemów sercowo-naczyniowych u starszych kobiet.