Liczba wyników: 12889
Kanadyjskie badanie wykazało, że otyłość sprzyja zarażeniu się grypą i innym organizmom mogącym wywołać poważne choroby układu oddechowego.
Picie dużej ilości słodkich napojów bezalkoholowych może zwiększać ryzyko astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).
Nieszczęścia lubią chodzić parami. To powiedzenie okazuje się mieć także zastosowanie w przypadku demencji. Badania amerykańskich naukowców dowiodły, że jeśli jeden ze współmałżonków cierpi z powodu otępienia starczego, wystąpienie symptomów choroby u drugiego jest bardzo prawdopodobne.
Dageu to czwarte co do wielkości miasto w Południowej Korei i pierwsze w kraju, które wprowadzi rewolucyjny program opieki medycznej dla osób starszych. "U-Healthcare Service” bo tak się nazywa ów program to przełom w dziedzinie opieki zdrowotnej nad seniorami cierpiącymi na przewlekłe choroby lub tymi niedomagającymi.
Sól, kiedyś droższa od złota, dziś nazywana jest ,,białą śmiercią”. Mimo to niewielu z nas stara się ograniczyć jej spożywanie, które często jest nawet trzykrotnie większe od zalecanej dawki. A przecież nadmierne spożycie soli powoduje liczne choroby, z zaburzeniami sercowo – naczyniowymi na pierwszym miejscu!
Zakażenie bakterią, która powoduje choroby dziąseł i nieświeży oddech, może zwiększać ryzyko chorób serca.
Mężczyźni z rakiem prostaty, którzy stosowali dietę w stylu śródziemnomorskim, mieli wolniejszy przebieg choroby.
Pokrzywa od starożytności jest wykorzystywana medycznie. Zielarze polecają ją szczególnie na choroby stawów i przerost prostaty.
Schizofrenicy cechują się dwukrotnie wyższym ryzykiem rozwoju demencji w porównaniu do pacjentów bez tej choroby.
Pacjenci chorujący na zaćmę powinni zwiększyć ilość witaminy C w diecie. Dzieki temu mogą aż o kilkadziesiąt procent osłabić rozwój choroby.