Liczba wyników: 3525
Czy mądrość naprawdę przychodzi z wiekiem? Tak, przynajmniej, jeśli chodzi o emocje, mówią badacze z University of Alberta.
Kobiety po menopauzie mogą cechować się wyższą ilością biomarkera mózgu o nazwie hiperintensywność istoty białej niż panie przed klimakterium lub mężczyźni w tym samym wieku.
Wielu z nas to zna: jest ciepła noc, kołdra leży odrzucona z boku, wentylator jest włączony, a spać ciągle się nie daje.
Zidentyfikowano dwa różne typy otyłości, które mogą mieć odmienne konsekwencje dla ryzyka chorób i reakcji na leki.
Wielu ludzi zapewne słyszało o muzykoterapii czy arteterapii - co jednak z „terapią podróżną"?
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) niedawno wyodrębniła nowe zaburzenie związane z zespołem stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) - złożony zespół stresu pourazowego (CPTSD). Międzynarodowy zespół z udziałem Uniwersytetu w Zurychu wymienił objawy diagnozy takiej choroby i wydał wytyczne dotyczące leczenia.
Masz figurę „gruszkę"? Nie martw się potężniejszymi pośladkami czy udami - taka sylwetka oznacza lepsze zdrowie.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
Stan zapalny to istotna część procesu powracania organizmu do zdrowia. Kiedy się jednak przedłuża, może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, zaburzeń sercowo-naczyniowych i chorób autoimmunologicznych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami