Liczba wyników: 2721
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
W przypadku osób bez problemów z pamięcią czy myśleniem, słaby wynik w teście pamięci może mieć związek z biomarkerami w mózgu powiązanymi z chorobą Alzheimera, a także z bardzo wczesnymi oznakami zaburzenia zapamiętywania, które poprzedzają demencję o kilka lat.
Światło w naszym codziennym życiu ma istotny wpływ na rytm naszego organizmu. Współczesny styl życia, z całodobowym dostępem do światła elektrycznego i zmniejszoną ekspozycją na naturalne światło dzienne, może zaburzać sen i negatywnie wpływać na zdrowie, samopoczucie oraz produktywność.
Niektórzy ludzie są obdarzeni genami, które umożliwiają im efektywny sen w dość wąskim oknie czasowym, dzięki czemu są pełni energii już po przespaniu czterech do sześciu godzin w nocy. Co więcej, ustalono, że takie osoby wykazują odporność psychiczną i odporność na choroby neurodegeneracyjne.
Kilkanaście probiotyków może być pomocnych w walce z objawami depresji.
Biolodzy z Uniwersytetu w Manchesterze wyjaśniają, dlaczego odpowiedni sen może nas przygotować nas na obowiązki w nadchodzącym dniu. Odpowiednio nastawiony „zegar biologiczny" zwiększa naszą zdolność do dobrego funkcjonowania organizmu, gdy jesteśmy najbardziej aktywni. To zaś ma wpływ na proces starzenia się i wygląd.
Jak się wydaje, stany takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), choroba afektywna dwubiegunowa, a nawet zachowania agresywne mogą być powiązane ze ilością cukru w diecie i mieć podłoże ewolucyjne.
Ćwiczenia fizyczne podejmowane zbyt rzadko mogą wywoływać dezaktywację ważnego białka w organizmie, sprzyjając dalszej bezczynności i utrudniając aktywność fizyczną.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy zmagają się z lękami i niepokojem oraz często się zamartwiają, mogą być narażeni na wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca, udar i cukrzycę typu 2 wraz z wiekiem.
Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać sałatkę, możesz rozważyć dodanie do niej grzybów. To dlatego, że większa ich ilość wiąże się z niższym ryzykiem nowotworu, mówią eksperci z Penn State.