Liczba wyników: 4023
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, częściowo poprzez osłabianie sygnalizacji związanej ze stresem w mózgu.
Związki znajdujące się w konopiach indyjskich mogą okazać się skuteczne w leczeniu chorób zapalnych jelit, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Nieprawidłowa architektura snu może wskazywać na podatność na stres.
Relaks powinien być dobry dla ciała i duszy, ale osoby cierpiące na stany lękowe mogą aktywnie unikać poczucia zrelaksowania i ciągle się martwić, aby uniknąć skokowego nasilenia niepokoju, jeśli wydarzy się coś złego.
Piwo może być znaczącym źródłem krzemu, kluczowego składnika zwiększającego gęstość mineralną kości. Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis ocenili komercyjną produkcję piwa, aby określić związek między jej metodami a wynikającą z niej zawartością krzemu.
Warto się przytulać. Serdeczny uścisk może korzystnie wpłynąć na dobrostan fizyczny i psychiczny danej osoby, mówią eksperci z Holenderskiego Instytutu Neuronauki.
Wielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu.
Cierpienie psychiczne i narażenie na środowiskowe czynniki rakotwórcze to elementy skracające także czas dobrego samopoczucia emocjonalnego.
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami