Liczba wyników: 5036
Im więcej masz okazji, by przebywać na zewnątrz, tym lepiej dla twojego zdrowia. Okazuje się, że dłuższe regularne pobyty na świeżym powietrzu mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych, i innych problemów zdrowotnych.
Otyłość ma związek z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, ale w sposób szczególny sprzyja rozwojowi cukrzycy - osoby otyłe mają o kilkadziesiąt razy wyższe ryzyko zapadnięcia na tę chorobę niż ludzie o BMI w normie.
Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi cukrzycy, ale otyłość brzuszna jest szczególnie niebezpieczna. Badacze odkryli gen, który sprzyja temu, że niektórzy ludzie mają nadmiar trzewnej tkanki tłuszczowej.
W ostatnich latach popularność zyskiwał niskotłuszczowy sposób odżywiania się i wielu ludzi zastępowało tłuszcze cukrami, ale teraz naukowcy wykazują, że cukier jest winien drastycznmu zwiększeniu wskaźników cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Stan zapalny to istotna część procesu powracania organizmu do zdrowia. Kiedy się jednak przedłuża, może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, zaburzeń sercowo-naczyniowych i chorób autoimmunologicznych.
Niedobór witaminy D jest związany z szeregiem problemów zdrowotnych - od chorób serca i cukrzycy do niektórych rodzajów raka. Okazuje się, że łączy się także z wyższym ryzykiem depresji.
Dieta bogata w pomidory może chronić kobiety po menopauzie przed rakiem piersi.
Zgodnie z szacunkami GUS jeszcze sprzed podwyższenia wieku emerytalnego w 2035 r. liczba Polaków pobierających emeryturę miała wynieść ponad 9,6 mln, dla porównania w 2010 r. w naszym kraju było 6,4 mln emerytów. Choć przyjęte przez rząd zmiany do pewnego stopnia złagodzą tą sytuację, to jednak stopniowe starzenie się polskiego społeczeństwa jest faktem. Opisany rozwój wypadków spowoduje duże zmiany w polskiej gospodarce, znacznie zwiększy się wartość usług oraz towarów kierowanych do seniorów. Poza tym można spodziewać się, że coraz częściej spotykanym rozwiązaniem będzie tzw. odwrócona hipoteka.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Raport opublikowany w World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research dowodzi, że otyłość sprzyja nie tylko rozwojowi cukrzycy i chorób serca, ale także przyczynia się do zachorowania na nowotwór. Aby uniknąć raka powstającego w wyniku nadwagi i niewłaściwej diety, należy m. in. unikać przetworzonego mięsa, np. bekonu i niektórych kiełbas, a także dbać o to, by dzienne spożycie soli nie przekroczyło 6 gramów.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia