Liczba wyników: 2255
Oliwka europejska zajmuje ważne miejsce w kulinarno-medycznej historii naszego kontynentu. Od dawna wykorzystywane są w obydwu dziedzinach owoce tego drzewa, ale warto wiedzieć, że także wyciąg z liści może być użyteczny w lecznictwie.
Niemal 80% osób powyżej 55. roku życia ma wadę wzroku lub chorobę oczu – wynika z najnowszych badań zrealizowanych na zlecenie Vision Express przez IQS Rynek i Opinia. Alarmujące jest to, że aż 55% respondentów nie badało się u specjalisty w ciągu ostatniego roku.
Wprawdzie od pewnego czasu „w modzie" są produkty odtłuszczone, warto dołączyć do diety także te w wersji pełnotłustej. Dotyczy to przynajmniej nabiału - z nowych badań wynika, że mleczne artykuły o niezmienionej zawartości tłuszczu mogą zmniejszyć ryzyko chorób, które zwykle rozwijają się w starszym wieku.
Na naszą sylwetkę oraz ryzyko rozwoju chorób wpływa nnie tylko to, co jemy, ale także to, kiedy spożywamy posiłki. Z nowych badań na myszach wynika, że dostęp do jedzenia w czasie ograniczonym do dziesięciu godzin może pomóc w osłabieniu ryzyka cukrzycy oraz otyłości.
Choroby mogą „dopaść" każdego, ale ich przebieg i skutek zależy od wielu czyników, m. in. od odstępności do służby zdrowia i jakości opieki medycznej.
Kobiety, które stosują zdrową dietę, mają dłuższe telomery niż ich rówieśniczki - to oznacza zaś, że mogą liczyć na dłuższe życie.
Osoby, które miały udar mózgu, są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój demencji w porównaniu do pozostałych.
Im więcej masz okazji, by przebywać na zewnątrz, tym lepiej dla twojego zdrowia. Okazuje się, że dłuższe regularne pobyty na świeżym powietrzu mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych, i innych problemów zdrowotnych.
Dieta śródziemnomorska od dawna swięci triumfy jako jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania się - może zapobiec chorobom serca, demencji, określonym rodzajom nowotworu, problemom z układem kostnym, etc. Do tej długiej listy korzyści można również dodać pomoc w pozbyciu się zaburzeń erekcji.
Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas pobytu w szpitalu, a dzięki lepszej kondycji chorego rzadziej dochodzi do powikłań, których leczenie często jest o wiele droższe, niż leczenie choroby pierwotnej. W przypadku wdrożenia leczenia żywieniowego w warunkach domowych efektywność kosztowa dodatkowo wzrasta - procedura ta jest tańsza nawet o 70-80% względem opieki w szpitalu. Świadczenie jest w pełni refundowane – od gotowych diet poprzez szkolenie z zasad żywienia i ustawienie programu żywienia przez wyspecjalizowany personel, aż po cały potrzebny sprzęt.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami