Liczba wyników: 9200
Suplementy diety to preparaty zawierają głównie witaminy, minerały i inne składniki uzupełniające codzienną dietę. Ich zadaniem nie jest leczenie, ale zapobieganie chorobom. Ilość Polaków, którzy je stosują ciągle się zwiększa. Dzieje się tak dlatego, że rośnie świadomość społeczna dotycząca profilaktyki zdrowia. Nie jest to jednak jedyny powód. Zdrowy i piękny wygląd jest teraz bardziej niż kiedykolwiek miernikiem statusu społecznego także w Polsce. Przyjmujemy, obowiązujący w innych krajach, kurs na ekologię, naturalne produkty i aktywny styl życia.
34 proc. Brytyjczyków nie chodzi regularnie do stomatologa, bo ich nie stać, a kolejna jedna trzecia wpadła w długi po sfinansowaniu leczenia stomatologicznego. Na tle obywateli znad Tamizy Polacy wypadają znacznie lepiej, bowiem u nas już ponad 55 proc. pacjentów woli samodzielnie zapłacić za leczenie stomatologiczne, a z roku na rok ta tendencja rośnie.
Już sam sposób komunikacji lekarza ze starszymi pacjentami może mieć znaczący wpływ na to, czy podejmą oni decyzję o leczeniu w przypadku zagrażającej życiu choroby. Na leczenie decydują się ponadto osoby optymistyczne, akceptujące siebie, pozytywnie oceniające dotychczasowe życie oraz swoją przyszłość – informują naukowcy z SWPS i UM w Poznaniu.
Światowa Organizacja Zdrowia donosi, że niska aktywność fizyczna negatywnie wpływa na nasze zdrowie i stanowi czwarty w kolejności czynnik ryzyka, który odpowiedzialny jest za przedwczesne zgony oraz śmiertelność na świecie. Ważna jest nie tylko dla układu kostnego, ale przeciwdziała także innym chorobom cywilizacyjnym, m.in. nadwadze i otyłości, cukrzycy czy chorobom układu krążenia.
Echinacea jest jednym z najpopularniejszych ziół w Europie i Stanach Zjednoczonych. Z różnych części jeżówki sporządza się odmienne produkty: nalewka i herbata przygotowywane są z korzeni, sok z liści, łodygi i kwiatów. Specyfiki te uznawane są za skuteczne środki na wzmocnienie odporności i leczenie trudno gojących się ran.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Moda na zdrowe odżywianie ma się świetnie. I bardzo dobrze, bo nieświadome wrzucanie do żołądka byle czego bywa katastrofalne w skutkach. Uważne jedzenie, zwracanie uwagi na zawartość sklepowego koszyka i skład wybieranych produktów, jest bardzo ważne.
Cukier jest obecnie dodawany do wielu różnych produktów, m. in. do napojów, jogurtów, ketchupu, etc. Przez to zaś trudniej jest ocenić, ile go sobie realnie codziennie dostarczamy. Tymczasem nadmiar tego składnika zagraża sercu.
Makaron nie jest kojarzony ze sposobem odżywiania się, który pomoże stracić na wadze, tymczasem został uznany przez włoskich uczonych za produkt, który może przyczynić się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia otyłości.