Liczba wyników: 2709
Niedobór witaminy D jest związany z szeregiem problemów zdrowotnych - od chorób serca i cukrzycy do niektórych rodzajów raka. Okazuje się, że łączy się także z wyższym ryzykiem depresji.
Otyłość jest związana nie tylko z bardziej agresywnym rakiem prostaty, ale także większymi guzami, informują włoscy naukowcy. Podczas gdy w wielu badaniach wykazano związek wagi z rozwojem raka gruczołu krokowego, do tej pory z rzadka przeprowadzano badania związku pomiędzy otyłością a wielkością guza.
Dotychczas liczne badania wykazały, że regularne zażywanie kwasu acetylosalicylowego obniża ryzyko raka jelita grubego. Teraz naukowcy odkryli, że popularny lek może być bardziej korzystny dla określonych osób w porównaniu z innymi.
Co roku w Polsce diagnozuje się ponad 5 tys. kolejnych zachorowań na raka żołądka. Ze statystyk wynika, że częściej zmagają się z nim mężczyźni. Nie powinniśmy go jednak lekceważyć bez względu na płeć. Najważniejsze to nie unikać badań, bo wczesna diagnoza zwiększa szanse na wyleczenie.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Otyłość to jeden z czynników różnych rodzajów raka, należy do nich także rak trzustki. Okazuje się, że nadmiar kilogramów w średnim wieku przekłada się na wyższe zagrożenie wspomnianym nowotworem.
Co roku na raka jelita grubego zapada ponad 14 tys. Polaków, z czego ponad 9 tys. umiera. Tymczasem, dzięki badaniom przesiewowym ryzyko zgonów można zmniejszyć nawet o 65 procent - podkreślają specjaliści.
Nowe hiszpańskie badania wskazują, że pora jedzenia posiłków może mieć wpływ na rozwój raka. Co więcej, osoby lubiące wcześnie wstawać, między 5 a 6 rano, odznaczają się niższym prawdopodobieństwem zachorowania na nowotwór.
Regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko rozwoju raka i nawrotów choroby. W nowym duńskim badaniu na myszach ustalono, że wysiłek fizyczny skutkuje kilkudziesięcioprocentowym zmniejszeniem częstości występowania guzów i ich wzrostu w kilku różnych nowotworach.
Pieprz i imbir wykazują właściwości lecznicze w przypadku nowotworów. Imbir pomaga w zwalczaniu raka jajników, natomiast pieprz hamuje rozwój niektórych guzów nowotworowych.