Liczba wyników: 950
Dobry szampon i odżywka to za mało, aby włosy były piękne i zdrowe. Nawet najlepsze kosmetyki nie są w stanie całkowicie zniwelować konsekwencji niedoboru składników mineralnych i witamin.
Spożycie ryb w Japonii, której mieszkańcy poszczycić mogą się długowiecznością, to około 40 kg na osobę rocznie. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku niecałe 7 kg ryb, to błąd - twierdzą lekarze i dietetycy.
Zwyrodnienie stawów (artroza) to choroba, na którą cierpi wielu ludzi w średnim i starszym wieku. Szacuje się, że połowa ludzi w wieku powyżej 50 –ciu lat ma artretycznie zdeformowane stawy. Częściej występuje u kobiet niż mężczyzn. Proces rozwoju choroby może trwać latami, a czynników powodujących schorzenie jest wiele. Choroba zwyrodnieniowa dotyka najczęściej stawów kręgosłupa, stawu biodrowego i kolanowego.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Zdecydowanie najbezpieczniejszą, zdaniem dr Artura Drzewieckiego z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, formą profilaktyki przerostu prostaty są preparaty roślinne - fitoterapeutyki. Udowodniono naukowo skuteczność tych preparatów w zapobieganiu raka prostaty i, co więcej, w zapobieganiu pozostałym nowotworom. Suplementy te ponadto obniżają ciśnienie i odbudowują nadwerężone ścianki naczyń krwionośnych, uelastyczniając je i chroniąc przed miażdżycą. Nie mają praktycznie skutków ubocznych, bo zawierają jedynie naturalne ekstrakty z nasion i liści: palmy sabal, pokrzywy, śliwy afrykańskiej czy lnu.
Marzysz o burzy lśniących włosów, masz problemy z łamliwymi paznokciami, a twoja cera jest ziemista i matowa? Można to zmienić znajdując pomoc w tworach natury.
Niedokrwistość czyli anemia diagnozowana jest w przypadku stwierdzenia niższych niż wskazuje norma wartości hemoglobiny i erytrocytów oraz objawów, jakie im towarzyszą. Wyróżnia się niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny, niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.
Mięso ryb to niezwykle cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikroelementów. Do najważniejszych z nich należą witaminy z grupy B, A, K, D, E oraz selen potas, magnez, żelazo.
Skóra gładka, jędrna, brzoskwiniowego koloru jest atrybutem młodości. Z upływem czasu zmienia się jednak wygląd naszej skóry i jej potrzeby. Skóra staje się sucha, cienka i mało elastyczna. Warstwa rogowa naskórka ulega pogrubieniu powodując „poszarzenie” karnacji i utratę jej naturalnego blasku. Zwiększa się ilość głębokich zmarszczek. Pojawiają się przebarwienia, rozszerzone naczynka i wolne rodniki.
Już podczas II wojny światowej piloci brytyjskiego RAF -u odkryli, że spożywanie jagód borówki czernicy poprawiało widzenie w ciemności. Badania potwierdziły: wyciągi z tych jagód powiększają obszar widzenia, poprawiają ostrość obrazu, usuwają zmęczenie oczu. Poleca się je osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych oraz narażonym na pogorszenie wzroku związane z wiekiem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami