Liczba wyników: 4558
Lekarze odkryli, że osoby, którym przepisywano suplementację kwasem foliowym, były 1,5 raza bardziej narażone na COVID-19. Co więcej, miały też 2,6 razy wyższe ryzyko śmierci z powodu COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną.
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Im wcześniej u ludzi rozwija się cukrzyca typu 2 lub nadciśnienie, tym wcześniej wystąpi u nich jaskra pierwotna kąta otwartego (primary open-angle glaucoma, POAG), główna przyczyna nieodwracalnej utraty wzroku na całym świecie.
Grupa krwi może być powiązana z ryzykiem wczesnego udaru mózgu. Jak ustalono, może odgrywać rolę w udarach niedokrwiennych, które są spowodowane blokadą przepływu krwi do mózgu, występujących u osób poniżej 60 roku życia.
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu jedzenia i niekardiologicznym bólu w klatce piersiowej, którego doświadczają niektórzy pacjenci z zaburzeniami przełyku.
Arytmie zagrażające życiu są częstsze w dniach, w których powietrze jest bardzo zanieczyszczone, ostrzega Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Pacjenci, którzy zarażają się COVID-19, są bardziej zagrożeni rozwojem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, szczególnie w ciągu trzech miesięcy po infekcji.
Wielu ludzi zapewne słyszało o muzykoterapii czy arteterapii - co jednak z „terapią podróżną"?
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Demencja to najczęstsza choroba neurologiczna u osób starszych, a bóle głowy, w tym migreny, są najczęstsze zaburzenie neurologiczne w każdym wieku. Jak się okazuje, migreny mogą być istotnym czynnikiem ryzyka otępienia, w tym choroby Alzheimera.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami