Liczba wyników: 4085
Ludzie, którzy często gotują posiłki w domu, jedzą zdrowiej i dostarczają sobie mniej kalorii niż ci, którzy rzadko decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków.
Posiadanie aspiracji pomaga kierować naszym życiem w sensowny i satysfakcjonujący sposób, może jednak również powodować stres, gdy nadzieje się nie spełniają.
Wyższe ciśnienie krwi podczas aktywności fizycznej i długi powrót do standardowego poziomu ciśnienia po wysiłku wiąże się z nasilonym ryzykiem nadciśnienia, przedklinicznych i klinicznych chorób układu krążenia oraz przedwczesnej śmierci wśród osób w średnim i starszym wieku.
Zautomatyzowane osobiste porady żywieniowe pomagają zachować zdrową dietę. Aplikacja dla seniorów może wspierać dietetyczne działania.
„Uśmiechnij się. Przestań się martwić. Nie pracuj tak ciężko." Czy to dobre rady na długie życie? Jak się okazuje, nie. W badaniu osobowości jako wskaźnika długowieczności naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli coś wręcz przeciwnego.
Uważamy, że nadmierne używanie smartfonów może odpowiadać za szereg negatywnych konsekwencji, od bólu szyi po zachowania uzależniające. Teraz postanowiono sprawdzić, czy nasze życie jest rzeczywiście lepsze bez smartfonów, lub raczej: na ile krótsze korzystanie ze smartfonów jest dla nas dobre.
Nieumiejętność odróżnienia fałszywych wiadomości od prawdziwych może mieć poważne konsekwencje dla fizycznego, emocjonalnego i finansowego stanu danej osoby - zwłaszcza w przypadku osób starszych, które podejmują więcej decyzji dotyczących swojego zdrowia.
Jak pokazały badania, ćwiczenia pomagają chronić komórki mózgowe. Pokazano mechanizmy odpowiadające w ten związek - aktywność fizyczna wspiera utrzymywanie odpowiedniego poziomu insuliny i wskaźnika masy ciała, a to może pomóc chronić objętość mózgu i zapobiegać demencji.
Ponad połowa (52 proc.) światowej populacji co roku zmaga się z bólem głowy, a 14 proc. doświadcza migren.
Chcesz zjeść jajka, jogurt, warzywa czy chipsy? Codziennie podejmujemy decyzje o tym, co znajdzie się w naszym jadłospisie, ale te wybory mogą nie być w pełni „nasze". Na Uniwersytecie w Pittsburghu przeprowadzono badania na myszach pokazujące, że drobnoustroje w jelitach wpływały na to, co gryzonie wybierały do jedzenia: wytwarzały substancje, które pobudzały apetyt na różne rodzaje żywności.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia