Liczba wyników: 1015
Alpinia, zioło z rodziny Imbirowatych, jest znana w Europie od kilku wieków, jednak jej pochodzenie odkryto w 1870 roku, gdy znaleziono i zbadano ją w pobliżu Tung-Sai, na południu Chin, a następnie na wyspie Hainan. Tradycyjne zastosowania zioła obejmowało leczenie: wzdęć, dyspepsji (niestrawności), wymiotów, nadciśnienia, wreszcie rozmaitych chorób układu pokarmowego.
Starsi ludzie mogą obniżyć ryzyko stania się ofiarą demencji o ponad połowę, jeśli ćwiczą przez 30 minut kilka razy w tygodniu.
Niekontrolowane nadciśnienie uszkadza strukturę i funkcjonowanie mózgu już u osób w średnim wieku.
Niedobór snu może mieć bardzo poważne konsekwencje np. może doprowadzić do problemów z oddychaniem, często powoduje on też spadek zainteresowania seksem lub wręcz impotencję. Ważne jest nie tylko to jak długo śpimy, ale też jak i w jakich warunkach. Chociaż po alkoholu łatwiej jest zasnąć to jest on wielkim wrogiem snu. Sen po spożyciu alkoholu nie ma żadnych pozytywnych działań.
Naukowcy są przekonani, że dzięki wczesnym i dokładnym testom diagnostycznym oraz metodom leczenia są bliżej ograniczenia wzrostu liczby przypadków choroby Alzheimera.
Nowe badanie obserwacyjne, których wyniki przedstawiono przez Academy of Nutrition and Dietetics na konferencji Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) w Filadelfii, wiążą jedzenie winogron z dobrymi nawykami żywieniowymi.
Japoński neurobiolog, prof. Ryuta Kawashima, opracował video grę Brain Training, która pomaga zapobiegać pogłębianiu się demencji. Jakkolwiek gra powstała dla Nintendo, już kartka i długopis wystarczą, by zachować zdolności poznawcze na odpowiednim poziomie.
Czy witamina C i beta-karoten mogą pomóc w ochronie człowieka przed demencją? Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech sugerują, że owszem. Naukowcy z Uniwersytetu w Ulm badali wpływ antyoksydantów na patogenezę choroby Alzheimera.
Jak wynika z nowego francuskiego badania, starsi pacjenci przyjmujący leki nasenne i obniżające poczucie lęku, mają znacząco wyższe ryzyko demencji w porównaniu do osób nie stosujących tych farmaceutyków.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.