Liczba wyników: 2629
Wiemy, dlaczego nie lubisz swojej pracy. I nie, nie chodzi o to, że po prostu nie lubisz pracować. Owszem, zdarzają się i takie postawy, ale w większości przypadków przyczyny niechęci do zajęcia, które daje pieniądze, leżą gdzie indziej. Jeśli poznasz rzeczywisty powód takiego status quo, łatwiej Ci będzie powalczyć o zmianę tej sytuacji.
Nikt nie jest doskonały w żadnej roli, nawet w tak przyjemnej, jak bycie dziadkiem czy babcią. Szczególne wyzwanie stoi przed tymi, z którymi wnuki spędzają dużo czasu, ale i dziadkowie sporadycznie odwiedzający najmłodszych w rodzinie mogą popełniać błędy, które niweczą wychowawcze wysiłki rodziców czy po prostu nie służą maluchom.
Jeszcze tylko nieco ponad miesiąc dzieli nas od upragnionego sezonu urlopowego – lato, słońce, morska bryza i wylegiwanie na słońcu. Czy powinnyśmy się bać opalania, gdy w koło słyszy się o szybszym starzeniu i nowotworach? Jak zabezpieczyć skórę przed słońcem, by jej nie uszkodzić, a czerpać przyjemność i „nałapać” witaminy D? Obalamy najpopularniejsze mity.
Irytująca, bolesna, ze skłonnością do nawrotów. Mowa o afcie, czyli niewielkiej zmianie na błonie śluzowej jamy ustnej, którą wielu z nas miało chociaż raz w życiu.
Ministerstwo Zdrowia podjęło decyzję o refundacji leku stosowanego w leczeniu zaawansowanej choroby Parkinsona. Decyzja ta pozwala Polsce dołączyć do grona państw europejskich, w których terapie infuzyjne od lat pomagają pacjentom godnie żyć z chorobą. Preparat lewodopy z karbidopą w postaci żelu, dostarczanego w postaci wlewów dojelitowych za pomocą specjalnej pompy, w ramach programu lekowego, dostępny jest od 1 maja.
Dieta DASH jest najlepsza, by zmniejszyć ryzyko dny moczanowej.
Połowa pracowników pracuje dłużej niż 8 godzin dziennie, a 1/3 często zabiera pracę do domu. Czy ma to wpływ na ich efektywność?
Niewielkie dawki kwasu acetylosalicylowego mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia większości rodzajów raka piersi.
Utrata na wadze może spowolnić proces zwyrodnienia stawu kolanowego u pacjentów z ryzykiem wystąpienia zapalenia kości i stawów.
Tłuszcze nasycone i nienasycone. Utwardzanie, rafinacja i estryfikacja… Pojęcia związane z wiedzą o tłuszczach mogą przyprawić o zawrót głowy – co oznaczają i dlaczego warto je rozumieć? Mówi o nich prof. Krzysztof Krygier z Katedry Technologii Żywności SGGW.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami