Liczba wyników: 3612
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Jeden z podtypów astmy u dorosłych może powodować większą podatność na grypę i wywoływać niebezpieczne mutacje tej choroby.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską, szczególnie bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso, są częściej zachowują dobrą kondycję psychiczną w późniejszym życiu.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Samotność związana z lockdownem z powodu pandemii skutkuje nasilonymi objawami depresji u seniorów.
W badaniach na muszkach owocowych odkryto, że szeroki wybór produktów może przyspieszyć starzenie się i skrócić życie owadów.
Nawyki, takie jak zgrzytanie zębami (bruksizm) towarzyszą zespołowi stresu pourazowego, zaburzeniom obsesyjno-kompulsywnym, czy napadom lęku spowodowanymi stresującymi sytuacjami społecznymi. Bruksizm może skutkować problemami stomatologicznymi.
Regularne picie niewielkich ilości alkoholu zwiększa ryzyko migotania przedsionków.
Istnieje silny związek pomiędzy przestrzeganiem tzw. diety MIND oraz diety śródziemnomorskiej a późniejszym rozwojem choroby Parkinsona.
Łączenie praktykowania medytacji i jogi może pomóc ludziom lepiej radzić sobie z bólem migrenowym, wynika z nowych badań klinicznych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami