Liczba wyników: 3645
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Kiepski sen na różne sposoby przyczynia się do różnych problemów zdrowotnych. Jeśli zaś połączy się te wszystkie czynniki zaburzeń snu, ryzyko chorób serca może wzrosnąć nawet o 141 procent.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Już wiadomo, dlaczego w dojrzałym wieku częściej przybieramy na wadze. Rzecz wcale nie musi dotyczyć spowolnienia metabolizmu.
Słonecznik to dobra przekąska i dodatek do sałatek. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i pomaga zadbać o urodę - oto dziewięć pozytywnych efektów jego działania.
Nie warto długo przesiadywać przed telewizorem, ostrzegają eksperci. Trzeba sobie robić przerwy od wpatrywania się ekran, aby uniknąć zakrzepów krwi.
Grzyby mają wiele prozdrowotnych zalet. Nie tylko obniżają ryzyko zachorowania na raka i przedwczesnej śmierć, ale mogą też korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne, mówią eksperci z Penn State.
Podwyższone tętno spoczynkowe w starszym wieku może być czynnikiem ryzyka demencji, mówią pracownicy Karolinska Institutet w Szwecji
Choroby serca mogą bezpośrednio powodować dysfunkcję mózgu i potroić ilość białka w mózgu sprzyjającego rozwojowi choroby Alzheimera.
Nadmierne spożywanie alkoholu to problem wciąż obecny w polskim społeczeństwie. Nałóg ten dotyczy zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Skutki nadmiernego spożywania alkoholu działają destrukcyjnie na uzależnionego i na jego otoczenie. Dlatego też leczenie osoby uzależnionej jest koniecznością.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami