Liczba wyników: 6216
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Tworzywa sztuczne stanowią nieodłączną część współczesnego życia. Z jednej strony są użyteczne, z drugiej zaś mogą stanowić poważne wyzwanie dla środowiska i zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Jak się okazuje, narażenie na substancje związane z tworzywami sztucznymi, takie jak bisfenol A i plastyfikatory ftalanowe, może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
W każdym wieku nasz organizm potrzebuje innych składników odżywczych. Dbać o swoją dietę powinniśmy zawsze, po pięćdziesiątce jednak ma ona wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie. Szybciej zaczynamy odczuwać zmęczenie, tracimy siły fizyczne, jesteśmy narażeni na wiele chorób. Odpowiednim żywieniem nie zatrzymamy czasu, ale na pewno możemy wiele zdziałać w zakresie naszego zdrowia i samopoczucia.
Choroby nerek są dość powszechne - w Polsce dotyczą około 4,5 miliona osób, co stanowi niemal 12 procent społeczeństwa. Przewlekła postać tych chorób rozwija się przez kilka lat, często nie dając początkowo żadnych charakterystycznych objawów, aż może nastąpić trwałe uszkodzenia tych organów. Dlatego warto za wczasu zadbać o nerki. Zobacz, jak to zrobić.
Posocznica (sepsa) to jedna z najstarszych znanych chorób, ale mimo ogromnego postępu w medycynie wciąż pozostaje sferze wytężonej uwagi środowiska medycznego. Cechą charakterystyczną posocznicy jest burzliwa, ogólnoustrojowa reakcja na zakażenie, której skutkiem może być utrata kończyn, zaburzenie czynności narządów wewnętrznych, a w końcu zgon.
Wielu zadaje sobie pytanie, jak to się dzieje, że niektórzy mężczyźni długo pozostają aktywni seksualnie i nie narzekają na problemy z sercem, choć pozostałe elementy ich stylu życia nie odbiegają od cechujących tych panów, którzy unikają zbliżeń. Najwyraźniej nurtowało to włoskich uczonych, bo postanowili sprawdzić, jak się ma seks do chorób sercowo-naczyniowych.
Ci, którzy nie lubią uprawiać sportu ani chodzić na siłownię, mogą zyskać na bardzo krótkiej aktywności - zaledwie trzy do czterech jednominutowych „treningów" podczas codziennych obowiązków wiążą się ze znacznym zmniejszeniem ryzyka przedwczesnej śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia.
Zmiany stłuszczeniowe w naczyniach krwionośnych można stwierdzić już u 2-latków, a z wiekiem odkładanie złogów cholesterolowych nasila się. Zaburzenia przemian lipidów są najczęstszym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wykryć je może oznaczenie lipidogramu (profilu lipidowego) tj. cholesterolu całkowitego, jego frakcji i trójglicerydów.
Jeszcze sto lat temu grzybicę skóry zaliczano do grupy chorób rzadko występujących. Obecnie stanowi ona poważny problem społeczno-epidemiologiczny, który może dotyczyć nawet 20 proc. populacji. Pojawianiu sie grzybicy sprzyjają letnie temperatury, ponieważ najszybciej rozwija się ona w wilgotnym i ciepłym środowisku.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami