Liczba wyników: 3273
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Uczeni z University of Missouri ustalili, że starsze osoby, które są właścicielami psów, czerpią korzyści z więzi, które tworzą ze swoimi czworonogami, ale też częściej spacerują. Regularne chadzanie z psem wiąże się z niższym wskaźnikiem masy ciała, mniejszą liczbą wizyt u lekarza i częstszymi ćwiczeniami.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Jeden z podtypów astmy u dorosłych może powodować większą podatność na grypę i wywoływać niebezpieczne mutacje tej choroby.
Bycie mężczyzną, nadwaga, palenie papierosów i depresja przyczyniają się do szybszego biologicznego starzenia się, czytamy w eLife.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską, szczególnie bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso, są częściej zachowują dobrą kondycję psychiczną w późniejszym życiu.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Samotność związana z lockdownem z powodu pandemii skutkuje nasilonymi objawami depresji u seniorów.
W badaniach na muszkach owocowych odkryto, że szeroki wybór produktów może przyspieszyć starzenie się i skrócić życie owadów.
Nawyki, takie jak zgrzytanie zębami (bruksizm) towarzyszą zespołowi stresu pourazowego, zaburzeniom obsesyjno-kompulsywnym, czy napadom lęku spowodowanymi stresującymi sytuacjami społecznymi. Bruksizm może skutkować problemami stomatologicznymi.