Liczba wyników: 4501
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.
Na Uniwersytecie Minnesoty odkryli nowy sposób, w jaki dieta może wpływać na choroby związane ze starzeniem się.
Codzienne obowiązki zawodowe i rodzinne, szybkie tempo życia przyczyniają się do tego, że stres stał się powszechnym komponentem naszego życia. Umiejętność radzenia sobie ze stresem jest więc niezbędna. Odpowiedni zbalansowany ruch, wypoczynek i dieta mogą stanowić doskonały program antystresowy.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.
To, co jesz, ma bezpośredni wpływ na stan twojego zdrowia. Dieta może istotny wpływ na walkę z grypą.
Mieszkańcy południowej Afryki przejmują od Europejczyków i Amerykanów już nie tylko styl życia, ale i kulinarne upodobania. Coraz więcej osób żywi się tam w fast-foodach. Jednak dieta bogata w tłuszcz i cukier ma dla nich negatywne konsekwencje. Coraz więcej osób choruje.
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Jakość życia społecznego danej osoby może mieć jeszcze większy wpływ niż dieta i ćwiczenia na jej zdrowie i samopoczucie.
Dieta zawierająca suszone śliwki może poprawiać mikrobiotę w całej okrężnicy, pomagając zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Tryb życia wielu Polaków (brak aktywnego wypoczynku, zła dieta, pośpiech,)musi po pewnym czasie odbić się na naszym zdrowiu, a szczególnie narażone jest serce, na co wskazuje coraz większa liczba zawałów i coraz częstsze występowanie choroby wieńcowej w naszym społeczeństwie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami