Liczba wyników: 3293
Otyłość ma bezpośredni wpływ na zdrowie i wiąże się z powstawaniem agresywnych nowotworów, choć mechanizmy leżące u podstaw tego zjawiska są mało znane. Badania pokazują, że rak prostaty agresywniej rozwija się u otyłych mężczyzn.
Kobiety, które codziennie wypijają co najmniej jeden bogaty w cukier napój (napój gazowany, słodzoną herbatę, napoje owocowe) mogą mieć o 20 proc wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgają po takie produkty.
Wysokokaloryczna dieta w połączeniu ze stresem powoduje większy przyrost masy ciała niż taki sam sposób odżywiania w środowisku wolnym od stresu. Naukowcy z Garvan Institute of Medical Research odkryli szlak molekularny w mózgu, kontrolowany przez insulinę, który jest odpowiedzialny za dodatkowy przyrost masy ciała.
Niemal każdy doświadczy nadciśnienia w miarę starzenia się. Jednak wiedza o tym, jak poizom ciśnienia krwi może się zmieniać w ciągu całego życia, pozwoli lepiej zrozumieć, dlaczego warto kontrolować je w każdym wieku.
Naukowcy trenują psy, aby wyczuwały COVID-19. Ma to pomóc w szybkim rozpoznawaniu zakażonych ludzi.
Badania pokazały, że wyciągi z pomidorów z dwóch różnych odmian uprawianych w południowych Włoszech hamują wzrost komórek raka żołądka i cechy złośliwe nowotworu.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Dieta może pomóc niektórym pacjentom z astmą. Eksperci z Uniwersytetu w Bonn mówią, że tak zwana dieta ketogenna skutkuje znacznie zmniejszonym stanem zapalnym dróg oddechowych.
Podobnie jak dla wielu z nas i dla nich ostatnie tygodnie były nietypowe. Powrót z Australii w sam środek pandemii i na kwarantannę, konieczność przesunięcia wielu palnów, lęk o najbliższych... Marzanna Graff i Aleksander Mikołajczak nie stracili optymizmu i zapewniają, że oprócz słuchania i przestrzegania porad lekarzy najlepszym remedium na problemy związane z obecną sytuacją jest miłość i... bajki.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami