Liczba wyników: 3334
Badania łączą optymizm z dłuższym życiem.
Leki stosowane w leczeniu zaburzeń erekcji mogą również wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka choroby Alzheimera.
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Nowe badania podkreślają negatywne konsekwencje relacyjne i psychologiczne związane z efektem „jo-jo", który może być elementem cyklu odchudzania. Okazuje się, że cały proces może być bardzo toksyczny, a przerwanie tego swoistego błędnego koła bardzo trudne.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.
Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD) to poważna choroba psychiczna, która może powodować zarówno nastrój maniakalny, jak i depresyjny. Okazuje się też, że oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Wśród zdrowych ludzi, których zwyczajowy czas snu wynosił co najmniej 6,5 godziny, późne pory zasypiania były powiązane z większym spożyciem fast foodów i mniejszą ilością warzyw w diecie. Przekładało się to też na mniejszą aktywność fizyczną.