Liczba wyników: 3686
U osób palących papierosy niewydolność serca rozwija się dwukrotnie częściej niż u ludzi, którzy nigdy nie palili.
Demencja jest jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i niesamodzielności osób starszych na całym świecie. Według medyków istnieją jednak sposoby na opóźnienie lub powstrzymanie rozwoju otępienia.
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Osoby cierpiące na choroby dziąseł mogą mieć większe ryzyko zachorowania na niektóre formy raka.
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
Badania genetyczne wykazują, że wzrost może wpływać na ryzyko kilku chorób. Odkryto, że istnieje związek pomiędzy wzrostem i niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca oraz między wzrostem i wyższym zagrożeniem neuropatią obwodową oraz zaburzeniami krążenia.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), częstej przyczyny utraty wzroku u ludzi starszych. Dane zbierane przez kilka lat pokazały, że luteina i zeaksantyna, nie tylko zmniejszają ryzyko raka płuc, ale są również bardziej skuteczne w zmniejszaniu ryzyka progresji AMD w porównaniu z beta-karotenem.
Żurawina zawiera parę przeciwutleniaczy (flawonoidów), które mają zdolność przeciwdziałania szkodliwym skutkom bakterii Streptococcus mutans powodującym próchnicę zębów.
Dodanie oleju z siemienia lnianego do diety może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.