Liczba wyników: 12275
Główną przyczyną marnowania jedzenia w naszych domach to przede wszystkim źle zaplanowane zakupy. Czy zastanawialiśmy się, ile kosztuje jedzenie, które co tydzień wyrzucamy do kosza, bo właśnie upłynął termin ważności? Warto sprawdzić, jak zaplanować zakupy i gotowanie, aby przestać wyrzucać żywność. Można skorzystać z filozofii lean, tzw. „szczupłego zarządzania”.
To poważny i niedoceniany wciąż problem. Niedożywienie pacjentów onkologicznych to powszechnie występujące zjawisko, którego następstwem są gorsze rokowania i ograniczenie skuteczności leczenia. Z tego względu Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych opracowała specjalną ankietę, która będzie dystrybuowana w gabinetach lekarzy onkologów w całej Polsce. Ma pomóc w eliminacji problemu niedożywienia wśród chorych cierpiących na nowotwory.
Kupujemy specjalne pojemniki lub woreczki i dbamy o to, by kostki lody były gotowe na sobotni wieczór do drinków. Latem chętnie dodajemy je niemal do wszystkich napojów. Lód ma jednak o wiele więcej zastosowań - poniżej przedstawiamy listę tych niestandardowych, ale bardzo użytecznych.
W jednym badaniu wykazano, że związki znajdujące się w czekoladzie pełnią ochronna rolę dla pamięci.
Dynia jest przydatna nie tylko w Halloween. Ze względu na ważne wartości odżywcze warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach. Szczególnie cenione jest za istotną zawartość witaminy C.
Umiarkowane spożycie alkoholu jest związane z lepszą pamięcią epizodyczną u osób w wieku powyżej 60 lat.
Brytyjscy specjaliści ds. zdrowia wykorzystali wyniki 35-letnich badań i wskazali, że dane potwierdzają - tym zdrowsi są w starszym wieku ludzie, im lepiej się odżywiali i jeśli regularnie ćwiczyli.
Według statystyk na atopowe zapalenie skóry (AZS) choruje około 20 procent ludzi na całym świecie. Schorzenie charakteryzuje się przewlekłym, nieznośnym świądem, wypryskami oraz zaczerwienioną, przesuszoną skórą. Atopowe zapalenie skóry jest chorobą nieuleczalną, ale można niwelować jej skutki.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Siedzący tryb życia, praca za biurkiem, mała aktywność fizyczna, nadwaga i różnego rodzaju kontuzje – to główne przyczyny występowania dolegliwości kręgosłupa. Objawami tych problemów są ograniczenie zakresu ruchu, uczucie zablokowania w kręgosłupie oraz ostry, promieniujący do kończyn ból. Z powodu schorzeń kręgosłupa cierpi już około 80 procent społeczeństwa po trzydziestym roku życia, a z wiekiem liczba skarżących się na nie rośnie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami