Liczba wyników: 5016
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.
Na Uniwersytecie w Tokio odkryto, że w ciągu ostatniej dekady wzrosła liczba pilnych dializ i zgonów wśród osób hospitalizowanych z powodu ostrego nadciśnienia.
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Sezon świąteczny to okres radości i świętowania, jednak niekończący się nawał zajęć utrudnia zdrowe odżywianie, wykonywanie ćwiczeń i odpowiedni odpoczynek.
Na naszą zdolność skupiania uwagi na zadaniach - kluczowym elemencie codziennego życia - duży wpływ mają takie czynniki, jak motywacja, pobudzenie i czujność. Utrzymanie koncentracji może być szczególnie trudne, gdy zadanie jest nudne lub powtarzalne.
Regularne stosowanie diety wysokotłuszczowej może zmniejszyć zdolność mózgu do regulowania ilości przyjmowanych kalorii.
Ograniczenie jedzenia do określonego „okna czasowego", zwane także postem przerywanym, może pomóc osobom chorym na cukrzycę typu 2 schudnąć i kontrolować poziom cukru.
Powtarzający sen krótszy niż pięć godzin na dobę może zwiększać ryzyko wystąpienia objawów depresyjnych.
Kremy przeciwsłoneczne chronią naczynia krwionośne skóry przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym (UV), wpływając na ich rozszerzenie. Pot na skórze także może zapewniać ochronę naczyń skóry przed uszkodzeniami słonecznymi.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.