Liczba wyników: 1807
Żadna branża nie pozostaje obojętna na zmieniające się jak w kalejdoskopie trendy. Każdego roku można również śledzić pojawiające się nowinki ze świata kulinarnego, które tak wyglądem, jak i smakiem wprawiają w zachwyt i zdumienie. Obok najbardziej oryginalnych receptur znaleźć można dużo ciekawych podpowiedzi, które dodadzą wyrafinowania codziennej kuchni, a także poprawią jakość naszej diety.
Stomatologa omijasz szerokim łukiem i dopiero po emeryturze zaczynasz troszczyć się o swój uśmiech? To zdecydowanie za późno! Zaniedbane zęby to w perspektywie większe ryzyko demencji, choroby Alzheimera, tzw. zespołu słabości, a nawet nowotworów.
Ludzie, którzy codziennie pijają herbatę, mają niższe ryzyko jaskry. Naukowcy nie mają pewności co do przyczyn takiego efektu ochronnego. Być może odpowiedzialne są za to znajdujące się w herbacie związki przeciwutleniające, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne.
To fatalna wiadomość dla wszystkich smakoszy czekolady - choć obecnie półki sklepowe uginają się od jej słodkich, gorzkich, czy pikantnych rodzajów, za kilkadziesiąt lat może być już niedostępna – ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Ćwiczenia cardio, czyli trening tlenowy, aerobowy lub wytrzymałościowy, może zwiększyć objętość mózgu i jego możliwości.
Bariatria jest dziedziną medycyny, która rozwija się bardzo dynamicznie. Operacyjne leczenie otyłości jest wskazane nie tylko tylko ze względu na walkę z nadmiernymi kilogramami, ale również wtedy, kiedy występuje groźne powikłanie otyłości, jakim jest cukrzyca. Podczas jej leczenia bardzo ważne jest zmniejszenie masy cała, co może zapewnić zabieg chirurgiczny, jednak bez wysiłku ze strony pacjenta nie przyniesie on oczekiwanych efektów.
Hipoglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi jest zbyt niski. Co istotne, nie pojawia się jedynie u chorych na cukrzycę, każdy może jej doświadczyć. Zwróć zatem uwagę na te objawy, które mogą świadczyć o potrzebie zwiększenia poziomu glukozy we krwi.
Nowe badania dowodzą znacznych problemów zdrowotnych związanych z otyłością. Dotychczasowe ustalenia nie wykazały dostatecznie wszystkich efektów nadmiernej wagi.
Starsza kobieta wiesza firanę przed świętami, ma zawroty głowy, upada i łamie kość udową – 10 proc. pacjentów w podeszłym wieku po takim urazie umiera dwa miesiące od wypadku. U innych pojawia się strach przed kolejnym upadkiem, co powoduje kaskadę chorób wieku podeszłego.
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.