Liczba wyników: 4537
Seniorzy, którzy regularnie angażują się w wiele różnych rodzajach zajęć w wolnym czasie, takich jak spacery, bieganie, pływanie, czy gra w tenisa, mogą mieć niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu chorób układu krążenia i raka.
Tętniaki mózgu pojawiają się u 5 do 8 proc. ludzi. Jego pęknięcie może prowadzić do poważnego udaru i śmierci. Ponad jedna czwarta pacjentów, u których wystąpił udar krwotoczny, umiera przed dotarciem do lekarza.
Osoby w wieku powyżej 60 lat, które spędzają dłuższy czas oglądając telewizję, mogą być narażone na zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Podwyższony poziom określonych hormonów, w tym testosteronu, może powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą skutkować utratą wzroku u kobiet, ostrzegają z University of Birmingham.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Zmęczenie organizmu wywołane przewlekłym i trwającym przez długi czas stresem może prowadzić do zwiększonego ryzyka śmierci z powodu raka.
Olejek eteryczny ylang ylang wpływa na zdrowie i urodę na wiele sposobów. Jest pozyskiwany z żółtych kwiatów tropikalnej rośliny o nazwie jagodlin wonny (Cananga odorata, ylang ylang), pochodzącej z południowo-wschodniej Azji. Stosuje się go w perfumach, substancjach smakowych i kosmetykach.
Każdy wie, że stresujące wydarzenia negatywnie wpływają na sen. Naukowcy z Japonii odkryli teraz, że aktywny składnik z trzciny cukrowej i inne naturalne produkty mogą łagodzić stres i pomagać zdrowo sypiać.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.