Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Ograniczenie ilości spożywanego jedzenia i regularne ćwiczenia mogą mieć znaczenie, gdy cierpi się z powodu bólu i ograniczenia ruchu w wyniku choroby zwyrodnieniowej stawów w kolanach.
Badania wykazują, że regularne jedzenie orzechów przynosi korzyści w zakresie czynności nerek i układu krążenia.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 w powszechnej opinii wiąże się z wieloma rygorystycznymi ograniczeniami. Tymczasem diabetycy winni ograniczyć spożywanie tylko tych produktów, które odpowiadają za wzrost stężenia glukozy we krwi pojawiający po posiłku. Podkreślają to eksperci, którzy wzięli udział w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się w dniach 12-14 września w Zawierciu pod hasłem „Leczenie otyłości to więcej niż dieta”.
Mobilność jest podstawowym wskaźnikiem zdrowego starzenia się.
Nowe badania sugerują, że kobiety z nadwagą, które odpowiednio dużo ćwiczą, mogą mieć niższe ryzyko raka endometrium.
Otyli ludzie mogą być narażeni na większe ryzyko migreny epizodycznej.
Według naukowców z Uniwersytetu w Utah, dla uniknięcia przyrostu masy ciała, intensywność ćwiczeń liczy się bardziej niż czas ich trwania.
Aby zatrzymać spadek zdolności poznawczych, trzeba przestrzegać zdrowego trybu życia. A ci, którzy sobie wcześniej folgowali, powinni wprowadzić zmiany dostatecznie wcześnie, bo pierwsze problemy mogą pojawić się już po 45 roku życia.
BMI nie daje odpowiedniej wiedzy na temat tego, czy mamy dobrą czy złą wagę. Nie bierze pod uwagę m. in. stosunku tkanki mięśniowej i tłuszczowej.