Liczba wyników: 5710
Wydawałoby się, że szeroki wachlarz wyboru jest postrzegany jako coś pozytywnego, okazuje się jednak, że osoby stojące przed większą liczbą opcji, niż są w stanie faktycznie rozważyć, chcą podjąć dobrą decyzję, ale nie są w stanie tego zrobić.
Soja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie.
Eksperci ostrzegają, że u osób, u których w wieku 30 lat zdiagnozowano cukrzycę typu 2, średnia długość życia może skrócić się nawet o 14 lat.
Jeśli ktoś chce schudnąć, często rezygnuje z orzechów. Jakkolwiek bowiem orzechy zawierają dużo białka, są jednocześnie bogate w tłuszcze, co często sprawia, że osoby chcące zrzucić kilka kilogramów wykreślają je ze swojego menu. Jednak badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że można jeść np. migdały i schudnąć.
Kobiety o wyższym poziomie estrogenów przez całe życie mogą być mniej narażone na chorobę małych naczyń mózgowych.
Od czasu pandemii COVID-19 wielu ludzi częściej pracuje z domu. Warto zastosować wówczas kilka rad, by zorganizować pracę w najbardziej komfortowych warunkach.
Poszukiwanie naturalnych związków, które mogą zahamować związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych, stało się ostatnio popularnym kierunkiem badań nad zdrowym starzeniem się. Przewidywano, że trygonelina może być pomocna.
Izolacja społeczna i samotność wiążą się z około 30 proc. wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu albo śmierci z ich powodu.
Dorosłe osoby z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) znacznie częściej zmagają się z zaburzeniem znanym jako zbieractwo, które może mieć poważny wpływ na jakość ich życia.
Zbadano wzrost zanieczyszczeń spowodowanych pożarami na całym świecie w ciągu ostatnich dwudziestu lat i okazuje się, że ponad 2 miliardy ludzi jest co roku narażonych na co najmniej jeden dzień zagrożenia środowiskowego potencjalnie wpływającego na zdrowie. Liczba ta wzrosła o 6,8 procent w ciągu ostatniej dekady.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami