Liczba wyników: 5541
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Osoby, które poświęcają na umiarkowaną lub energiczną aktywność fizyczną dwa do czterech razy więcej czasu niż obecnie zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), mają znacznie zmniejszone ryzyko przedwczesnej śmierci.
W przypadku osób w średnim wieku z nadciśnieniem, wzrost ciśnienia krwi po przyjęciu pozycji stojącej może wskazywać zwiększone ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu.
Codziennie przyjmowana tabletka łącząca leki na nadciśnienie i obniżenie poziomu cholesterolu, wraz z dodatkiem dawki kwasu acetylosalicylowego, zmniejsza liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Ekstrakt z głogu znacząco osłabia objawy niewydolności serca.
Leki nasenne mogą zwiększać ryzyko demencji u osób rasy białej. Rodzaj i ilość medykamentów mogą być tu znaczącymi czynnikami.
Oto kolejny powód, dla którego warto wstać z kanapy i zacząć ćwiczyć, zwłaszcza jeśli jesteś w starszym wieku. Wśród osób powyżej 70-go roku życia sprawność fizyczna jest znacznie lepszym prognostykiem długości życia niż tradycyjne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.
Na Uniwersytecie McGill w Kandzie sprawdzono, dlaczego ludzie mieszkający w niektórych regionach nadoceanicznych są bardziej narażeni na zachorowanie na czerniaka niż pozostali.
Wobec bezprecedensowego poziomu otyłości w świecie zachodnim i rosnącej częstości występowania związanych z nią chorób serca, raka i cukrzycy, istnieje duża potrzeba nowych metod leczenia dolegliwości. Jak odkryli niemieccy uczeni, wyciągi z Lapacho (Tabebuia impetiginosa) mogą opóźniać wchłanianie tłuszczu w diecie.