Liczba wyników: 8633
Wysoki poziom niektórych minerałów i metali w wodociągach może zwiększać ryzyko infekcji płuc wywołanych prątkami niegruźliczymi (NTM) u osób chorych na mukowiscydozę.
Jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera jest zaburzenie rytmu dobowego organizmu, czyli wewnętrznego zegara biologicznego regulującego wiele procesów fizjologicznych. Niemal 80 proc. osób chorych na Alzheimera doświadcza tych problemów, w tym kłopotów ze snem i pogorszenia funkcji poznawczych późniejszą porą.
W miarę, jak się starzejesz, wspomnienia są przywoływane wolniej i w sposób mniej pewny. Eksperci sprawdzają więc sposoby odwrócenia niekorzystnych zmian w funkcjach poznawczych w starszym wieku. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa tu krew.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Zbliżająca się jesień oznacza wyższe zagrożenie grypą. Dieta może być jednak pomocna w walce z infekcjami.
Otyłość prowadzi do zmian metabolizmu energetycznego i osłabionej wrażliwości komórek na insulinę. Tak zwane „leki przeciw otyłości" są coraz częściej stosowane w leczeniu tej dolegliwości. Teraz badacze z Max Planck Institute w Kolonii pokazali, że u osób z otyłością zmniejszona wrażliwość na insulinę wpływa na uczenie się skojarzeń sensorycznych. Pojedyncza dawka leku o nazwie liraglutyd była jednak w stanie znormalizować te zmiany i przywrócić podstawowe funkcje obwodów mózgowych.
Jak obliczyli uczeni z Uniwersytetu Columbia, prawie 10 proc. osób powyżej 65-go roku życia w USA cierpi na demencję, a kolejne 22 proc. zmaga się z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Reakcje nerwów na różne rodzaje muzyki wpływają na regulację emocji. Jak się okazuje, szczególnie mężczyźni próbujący za pomocą muzyki radzić sobie ze złymi emocjami, negatywnie reagują na agresywne i smutne utwory.
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Kobiety, u których zdiagnozowano i leczono raka piersi, cechowały się przyspieszonym starzeniem biologicznym w porównaniu z kobietami wolnymi od tej choroby.