Liczba wyników: 3995
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
Próbowałeś/aś niemal wszystkiego, a waga ani drgnie. Być może problem leży tam, gdzie nikt nie zwykł szukać. Czasem dieta i ćwiczenia nie przynoszą oczekiwanego skutku, bo są źle prowadzone lub organizm walczy z jakąś dolegliwością. Poniżej kilka czynników, które hamują wszelkie wysiłki zmierzające do utraty na wadze.
Nowotwory stanowią obecnie drugą przyczynę (pierwsza to choroby serca i układu krążenia) śmierci w zakresie globalnym. Badania dowiodły, że poza czynnikami genetycznymi, na rozwój różnych form raka wpływ ma styl życia, w tym dieta. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które wykazują silne działanie antynowotworowe.
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w dowolnym wieku. Do ograniczenia objawów łuszczycy czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Jakich pokarmów należy unikać, a w jakie należy wzbogacić dietę?
Nowym trendem wśród osób, które stawiają na zdrowy tryb życia jest fleksitarianizm. To dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Jakie korzyści niesie dla naszego organizmu i środowiska? Poznaj fleksitarianizm i żyj zdrowiej.
Słowa „dieta”, „zdrowe żywienie” czy „racjonalne posiłki” często kojarzą nam się z reżimem dietetycznym, a zmianę nawyków żywieniowych często łączymy z ograniczeniami i zakazami. Zmiana zachowań żywieniowych jest procesem długotrwałym, jednak możliwym do realizacji.
Tkanka tłuszczowa pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, ale jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Obecnie zaś dużym problemem okazuje się niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej, które skutkują nadwagą i zbyt dużą ilością tłuszczu. Aby ją zmniejszyć, warto sięgnąć po określone produkty, które pomoga spalić nadwyżkę tkanki tłuszczowej.
Dieta stanowi jedną z ważniejszych metod walki z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym. Jej rola jest trudna do przecenienia w przypadku tego schorzenia – stanowi bardzo istotne uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Jakie produkty zatem możemy jeść, a których unikać? Czy prawdą jest, że nadciśnienie tętnicze oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.